Рууд срещна сериозни трудности със световния номер 110, но не допусна изненада в Мелбърн!

от в 16:19 на 17.01.2023
Мартин Петков

Каспър Рууд беше един от играчите, които надградиха най-сериозно в представянето си през изминалия сезон, доказателство за което в случая на норвежеца е фактът, че той достигна мача за титлата на две от общо четирите надпревари от Големия шлем - Ролан Гарос и US Open, както и този на финалите на АТР в Торино, ала неизменно оставаше в ролята на подгласник. Началото на новата година за световния номер 3 настъпи далеч от подобаващо, след като Рууд допусна поражения в две от първите си три срещи за 2023-та, но през днешния ден се върна към висотата в играта си и даде старт на участието си на Аустрелиън Оупън с безапелационен успех над Томаш Махач, дошъл за 3 часа и 15 минути на корта - 6:3 7:6(6) 6:7(5) 6:3. С тази си победа третата ракета на света се класира за втория кръг в турнира, където ще се изправи срещу Дженсън Бруксби.

Откриващите минутите на двубоя бяха напът да се окажат с пагубно значение за фаворита, който пресили последователно ударите си, изпращайки ги в аут, с което предостави възможност за брейк на съперника още в дебютното си подаване. Неточност на чеха от рутинна позиция обаче му коства шанса да вземе ранен аванс, като оттам насетне световният номер 3 възстанови ролята си на лидер на корта и дирижираше случващото се, пробивайки решаващо в шестия гейм, за да прибави началния сет към сметката си.

С настъпването на втората част наблюдавахме равенството в съотношението на силите, като интригуващите ситуации отсъстваха до заключителните геймове, когато норвежецът реализира късен пробив и си осигури възможност да сервира за удвояване на преднината си в общия резултат, но ръката му трепна във важния момент и световният номер 110 оползотвори точката си за рибрейк, с което предизвика изиграването на тайбрек. В него Рууд смени на следващата предавка и след като нито за миг не изостана в догонващата позиция, то той се поздрави с втори сет в актива си.

Третата част имаше сходен развой на събитията с отминалата такава, ала Махач остана хладнокръвен пред брейкболите на фаворита и логичният изход беше нов дълъг гейм. В този случай, с разрез с видяното до момента в хода на сблъсъка, чехът имаше инициативата в тайбрека и устоя психически на напрежението, с което намали изоставането си в общия резултат на двубоя.

В първата половина на четвъртата част всеки от двамата състезатели, защитавали цветовете на своите родини по време на United Cup, беше изправен пред трудностите на сервис, пред които обаче Рууд се оказа далеч по-стабилен в изявите си и със серия от четири поредни гейма на сметката си узакони крайния успех в своя полза.

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Рууд срещна сериозни трудности със световния номер 110, но не допусна изненада в Мелбърн! Мартин Петков
Теми:  
atp | australian open | каспър рууд | томаш махач

Коментари





Следвайте ни в Facebook