Само на 28 години: Олимпийска шампионка на сингъл прекрати кариерата си

от в 20:33 на 13.06.2022
Мирела Николова

Моника Пуиг пренаписа историята на Пуерто Рико, превръщайки се в първата тенисистка на страната си, която печели златен олимпийски медал. Това се случи на Игрите в Рио през 2016 година, когато Пуиг победи три шампионки от Шлема в лицето на Гарбине Мугуруса, Петра Квитова и Анджелик Кербер, за да достигне до най-високото стъпало на олимпийския подиум. Днес обаче 28-годишната състезателка обяви чрез емоционален пост в социалните мрежи, че слага край на професионалната си кариера. 

Пуерториканката може да се похвали със завоюването на титлата в Страсбург през 2014 г., както и участие в още два финала в надпревари под егидата на WTA. Върховото си класиране - №27, тя постига през септември 2016 г., а най-добрият ѝ резултат в турнирите от Големия шлем е достигането до осминафиналната фаза на Уимбълдън 2013. 

От началото на 2020 г. Пуиг изпитва сериозни проблеми с контузии в лакътя и рамото, които я лишиха от участие в множество надпревари. Впоследствие тя претърпя цели 4 операции, поради което ѝ се наложи да пропусне целия сезон 2021.

Златната медалистка от Рио се завърна на голямата сцена през април, когато получи "уайлдкард" за Мастърса в Мадрид, но отстъпи още на старта на Даниел Колинс. Впоследствие тя се включи в WTA 125 турнира в Сейнт Мало, където отново допусна поражение още в първия си двубой, който се оказа и последният в кариерата ѝ.

"През последните 28 години тенисът беше неразделна част от живота ми", така започна Пуиг емоционалното си писмо в социалните мрежи. "Той ми предостави някои от най-вълнуващите и запомнящи се преживявания, които някога съм можела да поискам. Но понякога хубавите неща свършват. Днес обявявам оттеглянето си от тениса. След тежка тригодишна борба с контузии и 4 операции, тялото ми беше дотук.

Подобно решение не е лесно, защото не бих искала да се оттеглям при такива обстоятелства, но понякога животът има други планове и трябва да отворим вратите към нови вълнуващи възможности. 

Има толкова много хора, на които искам да благодаря. На моето семейство със сигурност - на майка ми, която е заедно с мен в това лудо приключение още от първия ден, на баща ми, брат ми, годеника ми, всичките ми треньори, агента ми Марийн, IMG, WTA, PRTA, COPUR, спонсорите ми и разбира се, на моите фенове. Без вас нямаше да имам смелостта да се боря за мечтите си ден след ден.

Благодаря ти, тенис. Ти винаги си бил всичко за мен. На теб дължа живота си", завърши Пуиг.

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Monica Puig (@monicaace93)

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Само на 28 години: Олимпийска шампионка на сингъл прекрати кариерата си Мирела Николова
Теми:  
wta | любопитно | моника пуиг | отказване

Коментари





Следвайте ни в Facebook