Шаповалов демонстрира характер и продължава във втори кръг на АО!

от в 05:55 на 17.01.2022
Мартин Петков

Аустрелиън Оупън започна! В откриващ двубой на първия Шлем за годината на корта излезе Денис Шаповалов, като за съперник имаше Ласло Джере. Канадецът показа много силна игра по време на ATP Cup, записвайки три победи и една загуба, за да помогне на страната си по пътя към трофея. Левичарят демонстрира както силните качества в играта си, така и лошите, правейки множество печеливши удари, но същевременно неточностите се трупаха на сметката му непрестанно. Все пак разликата в класите каза своята дума, за да може Шаповалов да се поздрави с успеха в четири сета след 7:6(3) 6:4 3:6 7:6(3), с което продължава към втори кръг, където го чака Сунву Куон.

Двубоят имаше силно начало за Джере, който се възползва от слабото подаване на канадеца, за да си осигури пробив аванс. Шаповалов неимоверно покачи нивото си, като на няколко пъти имаше възможност да възстанови паритета, но неточности във финалната фаза крепяха преднината на сърбина. Десетият гейм се оказа повратен, след като Джере застана на сервис в опит да затвори частта и имаше два сетбола, ала световният номер 14 не се предаде и изравни резултата, за да се стигне до закономерен тайбрек. Дългият гейм се разви по вкуса на Шаповалов, който пое инициативата, за да може нова грешка от страна на световния номер 51 да му донесе сета.

Втората част предостави по-голяма равнопоставеност на корта. Качеството в разиграванията се оказа значително повишено, като се превръщахме в свидетели на страхотни завършващи удари. Шаповалов усети момента да атакува в седмия гейм, смени на по-висока предавка и не остави шансове на съперника си, за да поведе с пробив. Канадецът за пореден път демонстрира силния си начален удар, благодарение на който вече се виждаше на само сет от победата.

Още в първия гейм на третата част Шаповалов достигна до брейкболи, но не се възползва след грешки в завършващата част на атаките си. Джере някак неусетно си осигури възможност за пробив, която матереализира подпомогнат от слабата игра на опонента си. Сърбинът запази хладнокръвие в следващите минути, за да отрази брейкбол, което му предостави шанс да сервира за частта, той се възползва по най-добрия начин, за да предизвика изиграването на четвърти сет.

В него двамата бяха значително по-пасивни, изчаквайки възможност да тръгнат напред в търсене на пробив. Шаповалов първи пое инициативата, като рискът му се отплати, благодарение на което канадецът стигна до пробив аванс. Левичарят застана на сервис в опит да затвори срещата, но куп неточности позволиха на Джере да възстанови паритета. Още в идното подаване на сръбския тенисист видяхме и първия мачбол, но с изумителна акция към мрежата световният номер 51 запази шансовете си в мача. Последва огромен спад в играта на канадеца, Джере усети момента за атака и показа най-доброто от играта си, за да поведе с пробив. Нервите на сърбина не издържаха във важния момент, като с двойна грешка се стигна до рибрейк и дълъг гейм. В тайбрека, по подобие на този от първата част, Шаповалов отново диктуваше събитията, което допринесе поставеният под номер 14 в схемата да сложи край на срещата в четири сета.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Шаповалов демонстрира характер и продължава във втори кръг на АО! Мартин Петков
Теми:  
Аустрелиън Оупън | денис шаповалов | ласло джере | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook