Схемата за Уимбълдън: Благоприятен жребий за Джокович, труден път за Надал

от в 14:18 на 24.06.2022
Мирела Николова

Намираме се в навечерието на Откритото първенство на Великобритания, което, макар и да бе лишено от точки за ранглистата през този сезон, отново ще прикове погледите на почитателите на тениса през следващите две седмици. В тазгодишното издание на турнира няма да вземат участие представителите на Русия и Беларус, което означава, че няма да видим в игра световния №1 Даниил Медведев. Вторият в света Александър Зверев също ще пропусне надпреварата в Лондон, тъй като се възстановява от контузията, получена на Ролан Гарос, което означава, че двете половини на схемата ще се оглавяват от Новак Джокович и Рафаел Надал, между които е възможен сблъсък чак на финала. Дотогава обаче двамата ще трябва да извървят дълъг път, а сега нека разгледаме в детайли как изглежда схемата.

Жребият бе благосклонен към Новак Джокович, противопоставяйки го в първи кръг на Суун-уу Куон, срещу когото е загубил едва 4 гейма в единствената среща помежду им. Впоследствие сърбинът ще се изправи срещу победителя от двубоя между Танаси Кокинакис и Камил Майхржак, а първото по-сериозно препятствие на пътя му се очертава да бъде сънародникът му Миомир Кецманович. Ако съумее да се справи със съпротивата на 25-ия поставен, то бившият №1 ще го очаква осминафинален мач с някого измежду двуметровия Райли Опелка и Николоз Басилашвили.

На четвъртфиналите бихме могли да станем свидетели на сблъсък между Джокович и Карлос Алкарас, но за да достигне до такъв, испанецът ще трябва да преодолее няколко опасни тенисисти на трева. На старта младокът ще премери сили със световния №158 Ян-Ленард Щруф, след което ще го очаква мач срещу Фабио Фонини или Талон Грийкспор. Най-близопоставеният играч до тийнейджъра е 32-рият в схемата Оскар Оте, който изглежда като най-вероятен съперник в третия кръг. В битка за място в четвъртфиналната фаза Алкарас ще се изправи срещу някого измежду Яник Синер, Джон Иснър, Анди Мъри и Стан Вавринка, всички от които попаднаха в една и съща 1/16-ина на схемата.

Втората четвъртина бива оглавявана от Каспър Рууд, който ще открие кампанията си срещу Алберт Рамос-Виньолас. Себастиан Баез се очертава да бъде първият поставен състезател на пътя на норвежеца в третия етап, а впоследствие сред възможните опции за Рууд са Франсис Тиафо и Пабло Кареньо Буста. В същата четвърт от схемата е и миналогодишният полуфиналист Хуберт Хуркач, който през този сезон започва срещу Алехандро Давидович Фокина. Полякът не би трябвало да изпита затруднения по пътя си към осминафиналите, където най-вероятно ще го очаква мач с нашия Григор Димитров или Камерън Нори.

Стефанос Циципас предвожда третата четвъртина, като му предстоят два наглед лесни начални срещи срещу квалификанта Александър Ричард и победителя измежду Джордън Томпсън и Роберто Карбайес Баена. В третия кръг обаче по всяка вероятност ще се изправи срещу един от най-опасните играчи на трева в лицето на Ник Кирьос, който преди това ще трябва да преодолее съпротивата на Пол Джъб и Филип Краинович. 

Жребият бе изключително благосклонен към миналогодишния финалист Матео Беретини, който ще стартира с мач срещу Кристиан Гарин, след което ще срещне "щастливия губещ" Уго Грение или тръгналия от квалификациите Марк-Андреа Хюслер. Впоследствие италианецът ще премери сили с Дженсън Бруксби, а в спора за място на четвъртфиналите като най-вероятни негови опоненти изглеждат Алекс Де Минор и Диего Шварцман.

Водач на долната част на схемата е световният №4 Рафаел Надал, който ще открие кампанията си към 23-та титла от Шлема срещу Франсиско Серундоло, който има една победа от едва два изиграни мача на трева в кариерата си. След това Матадора ще трябва да сломи съпротивата на Сам Куери или Рикардас Беранкис, а в третия етап вероятно ще го очаква двубой с 27-ия поставен Лоренцо Сонего. Във втората седмица обаче предизвикателствата за испанеца стават изключително сериозни, тъй като на осминафинал навярно ще се изправи срещу финалиста от 2017-а Марин Чилич, който демонстрира страхотна игра на трева и през този сезон. Ако успее да се справи с него, можем да станем свидетели на повторение на четвъртфинала от Ролан Гарос между Рафаел Надал и Феликс Оже-Алиасим. 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Схемата за Уимбълдън: Благоприятен жребий за Джокович, труден път за Надал Мирела Николова
Теми:  
atp | жребий | матео беретини | новак джокович | рафаел надал | уимбълдън

Коментари





Следвайте ни в Facebook