Синер с първи 1/8-финал на US Open след петсетова драма срещу Монфис

от в 01:00 на 05.09.2021
Тея Кръстева

Яник Синер се класира за пръв път в своята кариера за втората седмица на последния Голям шлем за годината, след като надигра Гаел Монфис в петсетова драма, изпълнена с обрати и спиращи дъха моменти, със 7:6(1) 6:2 4:6 4:6 6:4. Хладнокръвната игра на италианеца в решителните моменти се оказа ключова за изхода на двубоя и по този начин след 3 часа и 42 минути игра 20-годишният състезател намери своето място на осминафиналите на US Open, където ще се изправи срещу победителя от сблъсъка Александър Зверев - Джак Сок.

Началото на откриващия сет се развиваше изключително равностойно, тъй като и двамата тенисисти печелеха подаванията си безпроблемно. Първият по-критичен момент за младия италианец се появи в 5-ия му сервис гейм, когато бе принуден да отразява 3 брейкбола. Синер съумя да излезе от трудната ситуация, но предаде още следващото си подаване - 5:6. От своя страна, Гаел Монфис потегли много уверено към спечелването на първата част, след като поведе с 0:30 на свой сервис, само че в един момент ръката му трепна и интригата в сета бе възстановена - 6:6 и решителен тайбрек. Психиката на 35-годишния французин съвсем се бе сринала, а желанието за игра - изчезнало. По този начин без особена драма Синер успя да добави откриващата част в актива си - 7:6(1).

Все пак Монфис стартира уверено втория сет, достигайки наново до възможности за пробив, само че решителният удар от негова страна така и не бе нанесен. Това допълнително сломи духа на Ла Монф, а всяко негово усилие бе безмилостно наказвано от мощните удари на италианеца. Яник Синер бе господар на корта, нанизвайки 2 поредни пробива за 6:2, и вече се бе откъснал само на сет разстояние от 1/8-финалите в Ню Йорк.

Третият сет се оказа иключително заплетен и пълен с обрати. По подобие на предходните две части, и сега Ла Монф се добираше до възможности за пробив, но така и не успяваше да ги материализира. На свой ход, младежът от Италия пое инициативата и се бе откъснал с брейк аванс - 4:3. Тогава обаче настъпиха силни минути за представителя на Франция, който даде от всичко от себе си, и най-накрая усилията му бяха увенчани с успех - 4:4. Веднъж набрал инерция, Гаел Монфис нямаше спирачки и съвсем скоро бе спечелил третата част - 4:6.

В пълно противоречие с представянето си от преди няколко минути сега Гаел Монфис инкасира ранен брейк. В настъпилия сервис гейм на Синер французинът неизменно го догонваше в резултата, но до рибрейк не се стигна - 2:0. Изглежда, това допълнително разклати психиката на Ла Монф, който привидно се бе предал. Синер поведе с комфортното 4:0 и краят на сблъсъка като че ли вече се виждаше.

Ето обаче, че чудеса се случват. Французинът не бе казал последната си дума и заигравайки по-смело, скъси изоставането си до 4:3. Синер все още водеше с един пробив и дори поведе с 30:0, но Монфис го изненада в най-неподходящия момент - 4:4. До края на частта световният номер 20 бе повече от безпогрешен, за да изпрати наглед загубен двубой в пети решаващ сет - 4:6.

Публиката вече се бе изправила на крака, скандирайки името на 35-годишния французин. Подобно на предишната част, и сега Синер се откъсна рано-рано с пробив аванс и комфортното 3:0. Монфис застраши подаването на италианския си опонент, само че до рибрейк така и не се стигна - 3:2. От своя страна, Яник Синер достигна до още по една точка за пробив в настъпилите 2 сервис гейма на французина, но ето че Ла Монф някак си намираше сили да не изостане с прекалено много в резултата - 4:3. До края на двубоя Гаел Монфис остави сърцето и душата си на корта и дори отрази мачбол, само че 20-годишният Яник Синер се оказа прекалено голямо препятствие по пътя му към четвъртия кръг на US Open - 6:4.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Синер с първи 1/8-финал на US Open след петсетова драма срещу Монфис Тея Кръстева
Теми:  
us open | гаел монфис | яник синер

Коментари





Следвайте ни в Facebook