След 8-годишна суша: Свитолина най-после победи Азаренка и е в 1/4-финалите на Уимбълдън

от в 20:38 на 09.07.2023
Мирела Николова

Елина Свитолина показа забележителна борбеност и надделя над Виктория Азаренка в осминафиналите на Уимбълдън, като беше нейна първ победа от общо шест срещи с бившата номер едно. Световната №76 взе само 2 гейма на единствения си подготвителен турнир на трева в Бирмингам, но от началото на тази седмица демонстрира забележително ниво на игра и през днешния ден успя да се наложи над 19-ата в схемата след решителен тайбрек, за да затвори мача с 2:6 6:4 7:6(9). По този начин бившата №3 си гарантира място в четвъртфиналите, където ѝ предстои битка срещу топ поставената Ига Швьонтек.

Беларуската представителка стоеше здраво стъпила на основната линия, откъдето диктуваше разиграванията с дълбоко пласираните си удари и не отстъпваше нито за миг инициативата на своята опонентка. От своя страна, украинката не успяваше да акумулира достатъчно сила в ударите си и плитките й отигравания ставаха лесна плячка за бившата номер едно. Така Азаренка осъществи два пробива и скоро поведе с 5:1, след което подпечата успеха си в дебютния сет с поредния си категорично спечелен сервис гейм.

Световната №20 пренесе доминацията си във втората част, където спечели противниковото подаване още на старта и бързо излезе напред с 2:0. В следващите минути обаче последва истински ренесанс в представянето на Свитолина, която изостри ударите си и все по-често успяваше именно тя да бъде водещата в разиграванията. Това я изведе до връщане на брейка за 2:2, след което украинката търпеливо дочака своя момент в десетия гейм, когато след няколко отлично изградени акции от основната линия съумя да осъществи късен пробив, с който вкара срещата в трети решителен сет.

Качеството на игра се запази изключително високо и в третата част, като и двете състезателки постигаха впечатляващи ъгли с ударите си и никоя не можеше да вземе трайно преимущество. След един разменен пробив в началото на сета, развръзката на този толкова оспорван и равностоен сблъсък в крайна сметка бе доведена до решителен дълъг тайбрек, в който силите продължиха да бъдат изключително изравнени. Украинката първоначално изостана с 4:7, но впоследствие сътвори поредния си миниобрат и благодарение на солидното си представяне от дъното на корта се поздрави с крайния успех.

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
След 8-годишна суша: Свитолина най-после победи Азаренка и е в 1/4-финалите на Уимбълдън Мирела Николова
Теми:  
wta | виктория азаренка | елина свитолина | Обзори | уимбълдън

Коментари





Следвайте ни в Facebook