След куп обрати и ожесточена битка: Гоф подчини Сабаленка и ще дебютира в топ 10

от в 19:22 на 11.08.2022
Калоян Соколов

Кори Гоф и Арина Сабаленка са две тенисистки, които имат крайно различен сезон. Беларуската състезателка започна годината под номер две в световната ранглиста и от нея се очакваше да бъде основната конкуренция на Ашли Барти, само че тя влезе в сериозна психологическа дупка и почти във всеки мач допускаше над дузина двойки грешки. Това доведе до серия от нейни поражения и свличане в класацията. Кори Гоф пък беше на коренно противоположния полюс, като на Ролан Гарос достигна до дебютния си "мейджър" финал, а през тази седмица отбеляза изкачване до рекордното си 11-о място в подреждането на WTA.

Всички тези предпоставки правеха американката сериозен фаворит в днешния мач между двете тенисистки от осминафиналната фаза в Торонто и тези очаквания действително се сбъднаха. Въпреки че бе напът да допусне обрат, след като водеше със сет и пробив, 18-годишната тенисистка все пак съумя да се мобилизира в края и след решителен тайбрек в третия сет спечели този толкова оспорван двубой със 7:5 4:6 7:6(4). По този начин тийнейджърката намери място в четвъртфиналите на надпреварата, където ще премери сили с двукратната шампионка Симона Халеп.

Срещата започна с трудности за състезателките от линията за начален удар и шансовете за пробив пред двете изобилстваха. Никоя обаче не беше достатъчно решителна пред възможността и инициативата винаги бе на страната на сервиращата тенисистка, която съумяваше да изгради успешна атака. Играта продължи равностойно до 5:5, когато най-после американката реализира първи брейк в мача и впоследствие отрази две точки за пробив, за да си гарантира спечелването на откриващата част.

Гоф използва тази инерция и във втория сет, откъсвайки се скоропостижно с 2:0 гейма. Сабаленка се опитваше да подчини опонентката си със сила, ала десетата поставена се защитаваше брилянтно и редовно дочакваше грешки от ракетата на бившата номер две. Така финалистката на Ролан Гарос дори получи три поредни брейкбола, за да дублира пробива, но точно тогава беларуската повиши интензитета и се измъкна от затрудненото положение, което ѝ вдъхна сериозна доза увереност и в следващите минути тя установи пълна доминация, след което съумя да обърне от 2:4 до 6:4 и да вкара срещата в трети решителен сет.

В началото на заключителната част американката позволи разочарованието от пропуснатите възможности да вземе връх и след изобилие от непредизвикани грешки изостана с пробив и 0:3. Въпреки пасива си Коко успя да се мобилизира и все по-често можехме да я видим да предприема офанзиви благодарение на острите си удари от основната линия, което скоро доведе до връщане на брейка и паритет в резултата - 3:3. Възможности за пробив липсваха до самия край на сета, поради което развръзката на мача дойде в тайбрек, където началният удар на Сабаленка за пореден път я предаде и след над 3 часа Гоф достигна до крайния успех, с който си осигури дебютно влизане в топ 10 от идния понеделник.

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
След куп обрати и ожесточена битка: Гоф подчини Сабаленка и ще дебютира в топ 10 Калоян Соколов
Теми:  
wta | Арина Сабаленка | кори гоф | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook