След повече от четири часа здрава битка с Шаповалов: Буста се класира на полуфиналите в САЩ

от в 10:38 на 09.09.2020
Анисия Стоева


Пабло Кареньо Буста ще играе на своя втори полуфинал на US Open и общо такъв в турнирите от Големия шлем. Испанецът си завоюва място във финалната четворка в Ню Йорк, след като надделя в пет сета над младия канадец - Денис Шаповалов. В мач, продължил малко повече от четири часа, световният №27 надигра младока след 3:6 7:6(5) 7:6(4) 0:6 6:3 и си осигури мач срещу Александър Зверев.

Кареньо Буста стартира срещата по възможно най-добрия начин, пробивайки незабавно подаването на съперника си, но канадецът осъществи моментален рибрейк. Шаповалов започна да играе много по-солидно, стъпил здраво на основната линия и макар да пропусна два брейкбола в шестия гейм, все пак успя да се пребори за осмия след 5:3. 17-ият в света завърши с 15 от 20 спечелени точки на първи начален удар и затвори частта на собствен сервис за 6:3.

Сценарият от първата част се повтори и след паузата. Испанецът взе аванс от брейк и 2:0, Шаповалов осъществи незабавен рибрейк, но Кареньо Буста отново излезе напред в резултата, водейки с крехък аванс от един пробив. Обратите не свършваха и канадецът бързо се добра до изравняване на геймове, след като повиши значително нивото на играта си, съсредоточи се и сведе грешките до минимум, като по този начин вкара частта в решаващ тайбрек, който обаче завърши с успех за опитния му съперник.

https://twitter.com/doublefault28/status/1303515997593362437?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1303515997593362437%7Ctwgr%5Eshare_3&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.tenniskafe.com%2Fatp%2Fsled-bitka-na-volyata-s-shapovalov-kareno-busta-shte-igrae-vtori-polufinal-ot-shlema%2F

Първият сервис на 17-ия в света не влизаше толкова често в третия сет, колкото му се искаше, непредизвиканите грешки увеличиха значително броя си, но Денис все пак успяваше да се задържи в мача, макар и да беше далеч от най-добрата си игра. Разменяйки си по един пробив, силите отново бяха изравнени, като нито един от двамата не успяваше да си осигури траен аванс. Младокът не спираше да упорства в акциите си към мрежата, които завършваха с успех, спаси още една точка за пробив, като по този начин тайбрекът имаше последната дума. Кареньо Буста обаче съумя да добави и този сет към сметката си, повеждайки с 2:1 в частите.

След почивката канадецът беше много по-мотивиран и отпуснат – демонстрира неповторими ретури, докато оставяше безпомощен испанецът, който не успя да спечели и половината си точки след вкаран първи сервис в откриващото си подаване, предоставяйки на Шаповалов възможност за пробив и комфортен аванс след 2:0.



Световният №17 започна да материализира уинъри от всяка една позиция на корта, докато в играта на Кареньо Буста се наблюдаваше истинска криза. Канадецът изглеждаше недосегаем, здраво стъпил на основната линия и предприемайки наистина успешни излизания на мрежата, когато бе необходимо, като не спираше да трупа геймове на сметката си, не давайки нито един на опонента си преди крайното 6:0.

Кареньо Буста взе медицински таймаут преди началото на петата заключителна част и се завърна по невероятен начин. Испанецът започна да печели над 90% от точките след първи сервис, намали непредизвиканите грешки и пое пълен контрол над срещата, не оставяйки никакви шансове на Денис. Един пробив в шестия гейм бе достатъчен да определи шампиона в тази изключително оспорвана битка, продължила малко над четири часа.

шаповалов

 

Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
След повече от четири часа здрава битка с Шаповалов: Буста се класира на полуфиналите в САЩ Анисия Стоева

Коментари





Следвайте ни в Facebook