След шеметен обрат: Димитър Кузманов донесе първата българска победа на Уимбълдън!

от в 14:58 на 20.06.2022
Мартин Петков

Димитър Кузманов в края на миналата седмица откри тревния си сезон, като се включи на демонстративен турнир в Ливърпул, където записа три поредни успеха и вдигна трофей за победител в неофициалното събитие. Надпреварата в Мърсисайд изигра ролята на подготовка за втората ни ракета, който през днешния ден стартира участието си в пресявките на Уимбълдън, а съперникът му в първи кръг бе местният представител и световен номер 417 Чарлс Бруум.

Сблъсъкът извади на показ силните страни в играта на пловдивчанина, който благодарение на коварния си слайс ръководеше отлично размените от основната линия и караше опонента си да допуска множество неточности. Мико също така остави сериозна въпросителна с несигурния си начален удар, който отсъства в дълъг период от мача, когато именно родният представител допусна спад в представянето си, но след това се завърна по перфектен начин и чрез фамозен обрат във втората част стигна до първи успех в кариерата си на най-стария тенис турнир след 6:3 7:5. Във втория кръг от квалификациите на надпреварата в ,,All England Club" за световния номер 175 предстои да се изправи срещу деветия поставен Педро Качин, който е изявен клей специалист.

Началото на двубоя премина без особено трудности за подавачите, преди българинът пръв да направи сериозна крачка напред при ретур, използвайки умело слайса си, с който предизвикваше грешки в играта на противника, и съумя да оползтвори открилия му се шанс, като реализира пробив за 3:1. Последвалите минути се оказаха пагубни за сервиращите, след като първото подаване на двамата състезатели своебразно изчезна и станаха свидетели на дълга серия от брейкове. Мико все пак не се повлия от неколкократно загубената си преднина и демонстрира характер, като се представяше убедително на мрежата във важните моменти, за да може след късмет при контакт на топката с рамката на ракетата и два минаващи удара да стигне до пореден пробив, който го изведе напред в резултата с 5:3 и му позволи да сервира за успех в частта. Световният номер 175 отново страдаше от липсата на първо подаване, но това не му попречи да покаже своята непримиримост и отрази три брейкбола, преди с добре изградена акция да оползтвори още първата си точка за спечелване на сета и заслужено взе превес в отделните части.

Пловдивчанинът имаше кошмарен старт на втория сет, като грешеше при всеки свой опит за атака и началният му удар не функционираше на нужното равнище, с което позволи на Бруум след малко над четвърт час игра да поведе комфортно с 0:4. Нашенецът обаче запази завидно спокойствие, като с изоставеното си в резултата свали напрежението от себе си и мигновено навлезе в убийствен ритъм, като пречупи съпротивата на британеца с отлични комбинации в атака и възстанови паритета при 5:5. Кузманов напълно изкорени неточностите от своята игра, което му позволи да разгърне пълния си потенциал върху тревната настилка и чрез поредния си образцово проведен гейм на посрещане се поздрави с решителен пробив, за да може само минути по-късно на собствен сервис да затвори срещата, постигайки дебютна победа в кариерата си на Уимбълдън.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
След шеметен обрат: Димитър Кузманов донесе първата българска победа на Уимбълдън! Мартин Петков
Теми:  
atp | бг тенис | димитър кузманов | уимбълдън

Коментари





Следвайте ни в Facebook