Следващият опонент на Кузманов: Шампион в България и играл пет сета с Мъри

от в 13:53 на 17.02.2022
Калоян Соколов

Матия Бург наглед не буди особен респект със своята визитка, щом видим, че се намира на 226-та позиция в световната ранглиста и никога не е бил дори близо до влизане в топ 100. 28-годишният тенисист обаче е имал своите добри мигове на корта, за което говорят двете му титли от Чаланджър Тура, както и осемте му трофея в надпревари от сериите "фючърс".

Любопитна подробност е, че французинът е спечелил три от тези турнири на българска земя и то в различни градове. Бург е триумфирал в Пловдив, Благоевград и Стара Загора, като в последния случай надделява във финала над нашия сънародник Александър Лазов. Някогашният номер 140 се е изявявал и на далеч по-голяма сцена от тази и така стигаме до най-големия му успех, а имено достигането до втория кръг на Ролан Гарос.

Това се случва през 2016-а година, когато играчът е на 22 години и печели множество състезания на по-ниските нива, което кара организаторите в Париж да го възнаградят с "уайлд кард" за участие в основната схема. Той пък напълно оправдава тяхното доверие, дебютирайки с победа в Големия шлем. Триумфът идва срещу квалификанта  Жорди Сампер Монтана и отрежда на местния любимец мечтан сблъсък с Анди Мъри.

По това време британецът се намира в най-добрата си форма на червени кортове през живота си и тъкмо е спечелил Мастърса в Рим, за да се изкачи до номер две в световната ранглиста. Бург пък дори не е съумял да да пристигне във френската столица заедно с треньора си, защото не съумява да покрива разходите му и работи само периодично с него.

Така Мъри влиза в ролята на суперфаворит в двубоя, но аутсайдерът изумява всички зрители на централния корт "Филип Шатрие" с феноменално високо ниво на игра и дори повежда с 2:1 сета, само че именитият му съперник се мобилизира и се поздравява с изстрадана победа. Впоследствие Анди засвидетелства уважението си към Бург и признава, че въобще не е можел да разчита посоката на ударите му и е получавал уинъри насреща, ако се опита да насочи топката в центъра на съперниковото поле.

Сега французинът далеч не се намира в сериозен подем, ала продължава да е заплаха на Чаланджър надпреварите и определено Димитър Кузманов ще трябва да покаже най-доброто себе си в техния мач от четвъртфиналната фаза на турнира в Бенгалуру. Това ще бъде първа среща между тях, а бие бихте могли да я наблюдават на обичайните линкове в нашия сайт, като се очаква тенисистите да излязат на корта след 09:00 часа българско време.

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Следващият опонент на Кузманов: Шампион в България и играл пет сета с Мъри Калоян Соколов
Теми:  
анди мъри | бгтенис | бенгалуру | димитър кузманов | истории и анализи | любопитно | матия бурж | следващ съперник | Чаланджър

Коментари





Следвайте ни в Facebook