Солиден Рубльов не допусна изненада срещу една от звездите на следващото поколение

от в 07:10 на 19.01.2023
Мартин Петков

Андрей Рубльов открай време се утвърди като едно от най-големите имена на мъжката тенис сцена и макар руснакът да е силно успешен в турнирите от типа на АТР 500, то в надпреварите от Големия шлем пробивът за първата ракета на "Сборная" така и не бива направен. Световният номер 6 стартира новия сезон с две поредни поражения на състезанията в Аделаида, като по никакъв начин не убеди с представянето си, но за сметка на това при участието си на Аустрелиън Оупън откри своята кампания с победа над Доминик Тийм, която през днешния ден надгради с нова такава, дошла срещу Емил Руусувори за час и 45 минути на корта - 6:2 6:4 6:7(2) 6:3. По този начин пътят за московчанина в Мелбърн продължава с място с третия кръг, където му предстои да срещне Даниел Еванс.

Началото на двубоя нагледно надмина дори собствените очаквания на световния номер 6, който порязваше корта безпощадно независимо от позицията си, нанасяйки впечатляващо количество печеливши отигравания. В тези моменти ясно личеше положителното настроение в представянето на Рубльов, който в заключителните минути от сета отрази два брейкбола пред финландеца и откри сметката си в общия резултат на срещата.

Във втората част проследихме изцяло еднопосочен развой на събитията, при който всеки от двамата състезатели сервираше на висота и паритетът в статуквото по никакъв начин не биваше застрашен. С настъпването на минутите във финалната фаза на сета, когато безспорно всеки по трибуните на Kia Arena или пред телевизионните екрани беше насочил очакванията си към тайбрек, но редица неточности от средата на корта направиха световния номер 46 уязвим за атака. Именно това се и случи, след като по-високоранкираният тенисист проби и застанал на начален удар, спаси три шанса за рибрейк, преди да дублира преднината си в отделните части.

Със старта на третата част съотношението на силите се изравни, като постепенно с течение на времето започнаха да се забелязват мигове на прибързаност от страна на фаворита, който в желанието си да търси завършващ удар, грешеше неистово. Същевременно Руусувори промени облика в играта си, като предоставяше инициативата да води разиграванията на руснака, виждайки лишените му от хладнокръвие действия, което се превърна в отлични тактическо решение и аутсайдерът поведе с пробив. Застанал на сервис за спечелването на сета, финландецът се пропука и собственоръчно с четири грешки предаде гейма си в противниковия актив, за да станем свидетели на тайбрек, в който световният номер 46 се радваше на най-силните си минути в сблъсъка и съумя да намали изоставането си в общия резултат.

Още с началото на четвъртата част руснакът даде ясно да се разбере, че стореното от него в отминалия сет е останало зад гърба му, като на бърза ръка спечели 12 от първите 14 точки и си отвори разлика от 3:0. Финландецът в това време излъчваше сериозна доза несигурност, която го изправи пред общо шест брейкбола в гейма му, но той запази нужното спокойствие, за да оцелее и в ответното подаване на противника достигна възможност за стопяване на пасива си. Тогава обаче Рубльов, който отново трябваше освен със съперника да се бори и със собствените си демони, но запази нужното самообладание и сложи точка на спора.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Солиден Рубльов не допусна изненада срещу една от звездите на следващото поколение Мартин Петков
Теми:  
atp | australian open | андрей рубльов | емил руусувуори

Коментари





Следвайте ни в Facebook