Странни и малко известни факти за тениса

от в 12:39 на 07.09.2022
Tennis.bg

От произхода на името до цвета на топките, от най-дългата тенис среща, играла се някога до тенисистите, които печелят все повече и повече. В тениса има толкова любопитни неща, че дори и най-запалените фенове не знаят.

7 любопитни факта за тениса, които са малко известни

На възклицанието "tennez" дължим името на тениса

Има няколко теории за произхода на този спорт, но според голяма част от експертите, тенисът като игра се е зародил във Франция през 12 - ти век.

Първоначално се е наричал хандбал, защото вместо с ракети, играчите са удряли топката с ръце. И тъй като при всяко подаване тенисистите са възкликвали "tennez" (дръж, запази), след като играта е станала популярна в Англия започва да се нарича тенис.

Цветът на топките е жълт, заради преките предавания по телевизията

До началото на 70-те години на миналия век тенис топките са бели на цвят, но през 1972 година цветът им се променя на флуоресциращо жълто.

Тази промяна се налага, тъй като все повече тенис турнири започват да се излъчват по телевизията на живо, а жълтият цвят на топката позволява на зрителите да следят топката много по-лесно.

Преди сервиране тенисистите винаги проверяват топката

Щом обичате тениса, най-вероятно сте забелязали, че всеки път, преди сервиране тенисистите проверяват внимателно топката.

А те го правят, тъй като тенисът е спорт, в който и най-малката променлива може да повлияе на хода на играта. Ако топката е износена или с наранена повърхност, при сервиране тя може да полети в непредсказуема посока или да не отскочи по правилния начин.

Думата “любов” се използва за обозначаване на "нула" в тениса

Ако често гледате тенис на живо през този сайт , по телевизията или присъствате на корта, най-вероятно ви е направило впечатление, че за да се обозначи "нула" в резултатите спортистите използват думата "любов".

Причината да се използва точно тази дума най-вероятно се дължи на някой неопитен преводач. Всъщност, смята се, че терминът произлиза от френската дума "l'oeuf", която означава "яйце" и следователно "нула".

Когато играта става популярна в Англия обаче, правилното произнасяне на думата се изкривява и така вместо "l'oeuf ", за обозначаване на "нула" започва да се използва близката до нея като звучене дума "любов".

Най-дългият мач е с продължителност 3 дни

Тенис мачовете продължават до достигане на определен резултат, поради което не са ограничени от времето и могат да продължат с часове.

Към днешната дата рекордът за най-дълго продължил мач принадлежи на срещата между Никола Маю и Джон Иснър по време на първия кръг от Уимбълдън през 2010 година.

Срещата се играе общо 11 часа и 5 минути, разделени в три дни. В края на срещата победата е за американеца Джон Иснър.

Най-кратката среща е само 34 минути

В тотално противоположния спектър на срещата между Никола Маю и Джон Иснър е срещата между Щефи Граф и Наталия Зверева.

Най-краткият финал от Големия шлем, който се е състоял през 1988 година, е с продължителност едва 34 минути, които са били напълно достатъчни на Граф да защити титлата си.

Ягоди и Pimm's на всеки тенис турнир на Уимбълдън

Малко хора знаят, че ягоди със сметана са една от най-популярните храни по време на всеки турнир, който се провежда на Уимбълдън. Откога е тази традиция, не се знае, но е факт, че по време на турнира за приготвяне на този десерт се изразходват 28 тона ягоди и 7000 литра сметана.

А тъй като с ягодите и сметаната "върви" най-много някой освежаващ коктейл, най-популярният коктейл, който се предлага на елитните гости на Уимбълдън, е "Pimm's" (джин, лимонада, стръкче мента и резенчета краставица или ягода).


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Странни и малко известни факти за тениса Tennis.bg
Теми:  
тенис

Коментари





Следвайте ни в Facebook