Тайната зад успеха на Синер: вечеря с Шарапова и карантина с Надал

от в 14:19 на 04.04.2021
Мирела Николова

Яник Синер прикова погледите на всички почитатели на тениса през последните две седмици със своята безупречна игра в хода на първия за годината Мастърс турнир, а днес 19-годишният италианец ще има възможността да стане най-младият шампион на Miami Open. Какви обаче са тайните зад успешното представяне на тийнейджъра и как едни от най-големите имена в тениса са помогнали на италианеца да стигне там, където се намира сега?

През септември 2019 г. Яник е вечерял в ресторант в Долчача, Италия, който се намира на по-малко от час с кола до Монте Карло. Заедно с младока са били още неговият треньор Рикардо Пиати, Марат Сафин и Мария Шарапова, която съвсем наскоро е била започнала работа с италианския специалист. Макар това да е била среща между приятели, които просто си споделят истории и се наслаждават на компанията си, то Синер е бил поканен там от Пиати с точно определена цел.

"Исках Яник да види отблизо манталитета на играч, който е бил номер 1 в света", каза Рикардо пред официалния сайт на АТР. "Мария има приоритети. Когато е на корта, тя наблюдава топката, удря изключително точно и прави всичко перфектно. Когато е извън корта, тя се фокусира върху фитнес упражненията си и физическата част от подготовката. Чак когато приключи с всичките си професионални задължения, тя се отдава на социален живот. Мария е най-точният пример за човек, който притежава дух да бъде шампион."

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Jannik Sinner (@janniksin)

По-малко от два месеца по-късно Синер държеше трофея от ATP NextGen Finals в ръцете си, но въпреки това знаеше, че го очаква дълъг път, докато се превърне във фаворит за големите титли. Ето защо Пиати е бил изключително развълнуван, когато треньорът на Рафаел Надал - Карлос Моя, се е свързал с него преди тазгодишното австралийско турне и е изявил желание тийнейджърът да бъде партньор в тренировките на Матадора по време на карантината.

"Разбира се, бях много щастлив, защото по този начин можеш да се доближиш максимално до начина на живот на големите шампиони. Надал е изцяло фокусиран върху това, което прави, също както Яник. Той разбира, че рутината на Рафа е доста сходна на неговата, като единствената разлика е, че испанецът е спечелил 20 Шлема. Малка разлика", добави Пиати, като се разсмя. "Синер си даде сметка, че ако бъде постоянен и прави нещата правилно, може да постигне голяма част от мечтите си. Това се случи в перфектен момент от кариерата му. Мисля, че тези 14 дни за Яник бяха идеални да разбере начина на мислене на Рафа."

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Jannik Sinner (@janniksin)

Пиати разкри също, че по време на петмесечната пауза поради пандемията от COVID-19 през миналата година всяка седмица е избирал поне два мача, които Синер да изгледа, като това умишлено не са били двубои, в които играчите демонстрират най-добрата си игра.

"Показвах му не срещи, в които Новак се представя на най-високо ниво, а такива, в които Новак е далеч от познатата си форма. Исках да разбере как големите имена също имат лоши дни, но в крайна сметка намират начин да спечелят. Това беше важно за мен."

Относно двубоя за титлата треньорът на италианеца допълни: "Мисля, че Яник има потенциал да постигне значими неща. Разбира се, този финал е важен момент, но не и последната възможност. Много съм щастлив, че дойде сега, но сезонът е дълъг, също както и процесът“, завърши Пиати.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Тайната зад успеха на Синер: вечеря с Шарапова и карантина с Надал Мирела Николова
Теми:  
atp | любопитно | мария шарапова | рафаел надал | яник синер

Коментари





Следвайте ни в Facebook