Тайната зад успехите на Кийс: Български треньор, побеждавал Григор Димитров

от в 20:35 на 15.01.2022
Калоян Соколов

Мадисън Кийс винаги е била сред най-талантливите състезателки в WTA Тура и е впечатлявала със скоростта на своя сервис и удари от основната линия, на които могат да завидят много от играчите при мъжете. Американката обаче често е страдала от липсата на постоянство в изявите си, като неведнъж е практикувала прекалено дързък стил, който е водил до множество грешки. Нейните треньори пък са били безсилни да укротят своенравната тенисистка, а наскоро тя трябваше да се раздели с шведския топ специалист Томас Хьогщед, който е с основна заслуга за успехите на Мария Шарапова, но изглежда, не е могъл да намери общ език с Кийс.

Мнозина очакваха от Мадисън да е сред основните претендентки за големите титли, имайки предвид как тя влезе още на 21-годишна възраст в топ 10 и не след дълго достигна и до първия си финал от Големия Шлем. Нещата оттам насетне далеч не се развиха според всеобщите очаквания, защото Кийс не можеше да изиграе поредица от силни мачове и така пропадна до 87-ото място в ранглистата, което заемаше преди началото на настоящия сезон.

Така достигаме до старта на 2022-ра, когато американката решава да прибегне до услугите на Георги Руменов-Паяков. Въпросният треньор е родом от Пловдив, само че неговото семейство емигрира в Испания, когато Георги е само на 2 години. Момчето израства в Мадрид и се влюбва в тениса, като показва неоспорими качества и се превръща в шампион на една от най-реномираните юношески надпревари в света, а именно "Ориндж Боул".

Паяков също така може да се похвали с победа над Григор Димитров, когото надиграва на турнир от сериите "Фючърс" в Мурсия през 2008-а година. Първата ни ракета е добър приятел по това време с него и двамата си партнират на няколко надпревари по двойки. Любопитна подробност от партньорството помежду им е тяхното участие в "Копа Гердау", при което двамата младоци губят след спорни съдийски решения и категорично отказват да поздравят главния арбитър.

Впоследствие Георги оставя на пауза професионалната си кариера и заминава за САЩ с амбициите да завърши университета "Армстронг", решавайки да се посвети на икономически тип образование. Българинът завършва учебното заведение с отличен успех и се превръща в най-добрия състезател по тенис на местния отбор, като бива отличен с наградата за колежански номер едно през 2013-а.

Изглежда, това връща идеята на младежа да се занимава професионално с тенис и той се завръща в Испания, но този път решава да се състезава именно под иберийски флаг. Кариерата на Георги обаче не преминава особено бляскаво, защото достига най-много до номер 393 в ранглистата на сингъл и завоюва скромните три трофея.

Това го връща към първоначалните му идеи за бизнес развитие и ракетата е окачена с навършването на 26-ата му година. Паяков се откъсва изцяло от спорта и се концентрира върху различни трудови пазари, докато не получава покана от Международния университет в щата Флорида, чието желание е той да се превърне в ръководител на женския отбор по тенис.

По този начин пловдивчанинът се установява трайно в Съединените щати и извежда до редица успехи своите момичета, превръщайки се в един от най-реномираните специалисти в спорта на колежанско ниво и немалка част от неговите състезателки продължават да преследват мечтата си на корта и след края на своето следване.

Изглежда, че точно през този период се е случило и запознанството между Кийс и Паяков, които до момента не са обявили официално своето сътрудничество, но българинът беше в щаба ѝ по време на всички нейни мачове в Аделаида през тази седмица и изведе бившата номер 7 до титлата в австралийския град, макар че за пръв път двамата бяха засечени заедно на официално състезание.

Сега единствено предстои да видим дали точно Герги Руменов-Паяков е човекът, който ще укроти демоните на талантливата Кийс и ще я изведе обратно до челните позиции в дамския тенис.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Тайната зад успехите на Кийс: Български треньор, побеждавал Григор Димитров Калоян Соколов
Теми:  
atp | wta | бгтенис | георги руменов-паяков | любопитно

Коментари





Следвайте ни в Facebook