Тенденцията продължава: Циципас се разправи със световния №19 и е 1/2-финалист в Барселона

от в 15:17 на 21.04.2023
Мартин Петков

Стефанос Циципас започна по повече от убедителен начин участието си на АТР 500 турнира в Барселона, след като нямаше каквото и да било трудности, за да надиграе последователно Педро Качин и Денис Шаповалов по пътя към финалната осмица в състезанието. В нея обаче летвата за гърка, който в последните месеци страда от контузия в областта на рамото и навярно все още не е напълно възстановен, се вдигна драстично и той трябваше да срещне миналогодишния полуфиналист Алекс де Минор, след като австралиецът беше облагодетелстван от отказването от надпреварата на първата ни ракета Григор Димитров и намери място на четвъртфиналите без игра.

В досегашното съперничество между двамата представители на топ 20, които допреди няколко сезона бяха сочени за бъдещето на тениса, доминацията, наложена от финалиста от Аустрелиън Оупън, е повече от впечатляваща, след като той води с 8:0 успеха в преките сблъсъци. През днешния ден в Барселона пък не станахме свидетели на някакво чудо от страна на световния номер 19, при което тенденцията беше спазена и Циципас се поздрави с победата след час и 20 минути на корта - 6:4 6:2. С деветия си пореден успех нас въпросния опонент, световният номер 5, който е двукратен подгласник в надпреварата, се класира за първия си полуфинал от участието си в Мелбърн насам, като в спор за място на финала ще срещне Лоренцо Музети, който в последните седмици се намира в сериозен възход.

Дебютните подавания в двубоя за двамата поставени състезатели отминаха безпроблемно, преди елинът постепенно да покачи дълбочината в ударите си, което предизвика поредица от неточности от страна на Де Минор и фаворитът се оттегли с пробив аванс на първата почивка. Оттам насетне основният фокус на Циципас падаше върху представянето му в собствените му геймове, в които началният му удар функционираше отлично, като той съумяваше да поддържа нивото си константно високо и не позволи на австралиеца дори да достигне брейкбол, записвайки откриващия сет на сметката си.

На старта на втората част проследихме до голяма степен огледална картина с тази от началото на срещата, след като световният номер 19 все по-често губеше контрол над ударите си и логично с оглед показаното, изостана с 0:40. Де Минор все пак не се предаде без битка и скоропостижно заличи шансовете пред втория поставен в схемата, ала мигновено инкасира нови две грешки от своя форхенд, които му струваха прескъпо и той предаде подаването си в актива на двукратния финалист в турнира. Веднъж повел в резултата, Циципас вдигна темпото, като намали броя на грешките от ракетата си за сметка на печелившите отигравания и съвсем скоро дублира преднината си чрез втори пробив, който затвърди след отразена точка за рибрейк, при което броени минути по-късно узакони триумфа си.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Тенденцията продължава: Циципас се разправи със световния №19 и е 1/2-финалист в Барселона Мартин Петков
Теми:  
atp | алекс де минор | барселона | стефанос циципас

Коментари





Следвайте ни в Facebook