Тиафо пропиля огромен аванс, но все пак преодоля Шварцман и е 1/2-финалист във Виена!

от в 21:55 на 29.10.2021
Мирела Николова

Франсис Тиафо сътвори истински фурор през вчерашния ден, след като елиминира топ поставения на турнира във Виена - Стефанос Циципас, а днес той продължи с отличното си представяне и записа нов престижен успех над световния №16 Диего Шварцман. Американецът бе натрупал солидна преднина от 5:1 във втория сет, ала допусна обрат в резултата до 5:6, след което се стигна до тайбрек, който в крайна сметка узакони победата му и оформи крайното 6:4 7:6(6), като така той си осигури място във финалната четворка на надпреварата, където го очаква двубой с някого измежду Каспър Рууд и Яник Синер.

В началните минути на двубоя Тиафо бе изключително солиден от дъното на корта и благодарение на дълбоките си и високоскоростни удари успяваше да предизвиква чести грешки от другата страната на мрежата. Това му даде ранно предимство в резултата, тъй като реализира пробив още в дебютното противниково подаване, за да се откъсне с 3:0. С напредването на времето Шварцман започна да намира темпото си и спечели последвалите 3 гейма, което означаваше и възстановяване на равенството. При 4:5 и сервис на аржентинеца за оставане в мача напрежението у световния №16 оказа влиянието си и той загуби отново гейма си, което този път автоматично изпрати откриващата част на сметката на по-нискоранкирания тенисист.

Вторият сет се превърна в истинско зрелище, като първите минути от него по никакъв начин не предвещаваха това, което предстоеше. Тиафо запази изумително високото си ниво на игра и нееднократно ставаше автор на някои изумителни отигравания. Той отново натрупа ранен аванс от пробив и 3:0, който след това прерасна в 5:1 след нов инкасиран брейк от Шварцман. Аржентинецът изглеждаше крайно обезсърчен и успехът на младока сякаш бе в кърпа вързан, ала това далеч не беше така.

Пропуските от ракетата на световния №49 зачестиха, а ударите му загубиха своята дължина, което върна силите у Диего и той значително повиши нивото си. Това доведе до пълен обрат в съотношението на силите и вече то бе изцяло на страната на нисичкия аржентинец. Той влезе в серия от 5 поредни спечелени гейм и осъществявайки 3 пробива, излезе напред с аванс от брейк и 6:5. Точно тогава обаче Шварцман отново показа признаци на нервност и не успя да затвори частта на свой начален удар, което означаваше, че краят на този луд сет щеше да дойде в тайбрек. Там за пореден път видяхме множество обрати и минипробиви, ала в крайна сметка Тиафо достигна до втория си мачбол в срещата, който този път бе материализиран и прати двубоя в историята.

 

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Тиафо пропиля огромен аванс, но все пак преодоля Шварцман и е 1/2-финалист във Виена! Мирела Николова
Теми:  
atp | виена | диего шварцман | Обзори | франсис тиафо

Коментари





Следвайте ни в Facebook