Точно, както предсказа: Неузнаваем Циципас отпадна още в първия си мач на Индиън Уелс

от в 05:41 на 11.03.2023
Мартин Петков

Стефанос Циципас имаше блестящ старт на новия сезон, след като се намираше в повече от отлична спортна форма при участието си на надпреварите в Австралия, където първо записа четири успеха за родината си на United Cup, преди впоследствие да достигне финала в първия турнир от Големия шлем за годината. В него обаче гъркът имаше тежката задача да се изправи срещу Новак Джокович, от когото в крайна сметка беше надигран и така серията му от 10 поредни победи намери своя край, а така бленуваният му "мейджър" трофей не беше завоюван.

Световният номер три по никакъв начин не допусна да бъде сломен психически от поражението в Мелбърн, като при първата си удобна възможност се завърна в Тура за надпреварата в Ротердам, където допусна загуба още във втория кръг и причина за слабото му представяне се оказа контузия в рамото, която го спря от участие в Акапулко. Преди броени дни пък Циципас на пресконференция за старта на Мастърса в Индиън Уелс сподели, че контузията все още не е отминала напълно и няма да е всъщност толкова изненадващо, ако допусне ранни загуби в Калифорния и Маями, които да го лишат от борбата за оглавяване на световната ранглиста.

Жребият за състезанието в Калифорния пък отреди на елина на старта в състезанието да срещне 87-ия в света в Джордан Томпсън, който на хартия по никакъв начин не изглеждаше като изпитание за финалиста от АО. Реалността обаче беше друга и травмата на Циципас изигра своята роля в сблъсъка, в който в крайна сметка аутсайдерът остана по-солиден до последния момент и спечели два тайбрека, за да се поздрави с победата, дошла за 2 часа и 40 минути игра - 7:6(0) 4:6 7:6(5). По този начин австралиецът постигна най-големия успех в досегашната си кариера откъм ранкинг на съперника и в третия кръг на надпреварата ще срещне Алехандро Табийо.

Още от самото начало на двубоя ясно личеше, че гъркът изпитва известен физически дискомфорт, след като той опитваше бързо да слага край на разиграванията и търсеше неизменно печелившо отиграване, което беше атестат за множество неточности. Единствените брейкболи в дебютния сет се открита пред Томпсън, който пропусна цели четири шанса за пробив, ала в последвалия тайбрек засвидетелства убеждението, че е по-добрият играч на корта и го спечели на нула, за да направи първата крачка към победата.

На старта на втората част елинът вдигна оборотите и успя да пробие след серия от обнадеждаващи знаци за себе си, но мигновено тонусът в играта му спадна и той инкасира рибрейк. Въпреки това, световният номер три нямаше никакво намерение да се отказва от преследването на победата в мача и отново причисли подаването на противника си към своя актив, като оттам насетне дирижираше случващото се със своя сервис и скоропостижно изравни резултата в отделните сетове.

Представителят на южната ни съседка беше близо до това още в откриващия гейм на заключителната трета част да реализира пробив, но във важният момент австралиецът прибегне до прийома сервис-мрежа, който му помогна да удържи подаването си и той зададе темпо за доминация на сервиращите. Оттам насетне не видяхме нито един брейкбол повече в срещата, като логичният изход от ситуацията беше решителен тайбрек, в който Циципас демонстрира мотивацията си, въпреки дискомфорта си в рамото, и пласира неспасяем бекхенд, за да излезе напред с минипробив. Светкавично обаче световният номер 87 навакса пасива си в резултата и изравни за 5:5 пункта, когато при определящите съдбата на сблъсъка последвали две точки финалистът от Аустрелиън Оупън сбърка на два пъти от форхенд и сензационната победа на аутсайдера стана факт.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Точно, както предсказа: Неузнаваем Циципас отпадна още в първия си мач на Индиън Уелс Мартин Петков
Теми:  
atp | джордан томпсън | индиън уелс | стефанос циципас

Коментари





Следвайте ни в Facebook