Той отново оцеля: Рубльов спечели нов 5-сетов трилър срещу Шаповалов след над 4 часа игра!

от в 00:04 на 04.09.2022
Мирела Николова

Андрей Рубльов стартира участието си в тазгодишното издание на Откритото първенство на САЩ с петсетов успех над Ласло Джере, след което във втория кръг нямаше затруднения срещу Суун-уу Куон, на когото отпусна едва 7 гейма. Днес обаче проблемите за руснака се завърнаха, като той отново бе въвлечен в петсетов трилър, този път срещу световния №21 Денис Шаповалов. Двамата изиграха един изключително оспорван сблъсък, завършил с решителен тайбрек в полза на Рубльов след 4 часа и 11 минути престой на корта и крайното 6:4 2:6 6:7(3) 6:4 7:6(7). Така той продължава към осминафиналната фаза, където ще се изправи срещу седмия поставен Камерън Нори.

В дебютния сет сервисът бе най-верният съюзник на руснака, тъй като благодарение на него фаворитът рано взимаше преимущество в разиграванията и впоследствие доминираше с форхенда си. Пробивите обаче липсваха и паритетът се запази почти до края на сета, ала в десетия гейм Шаповалов допусна две двойни грешки, от които Рубльов не пропусна да се възползва, за да измъкне тази толкова равностойна откриваща част.

Ролите във втория сет напълно се размениха, като вече канадецът бе този, чийто сервис работеше на пълни обороти и му носеше изобилие от лесни точки. Същевременно той изостри играта си на посрещане и успя да осъществи два пробива, които му гарантираха равенство в общия резултат.

Световният №21 продължи да предприема чести офанзиви, но наред с уинърите броят на непредизвиканите грешки също се покачваше значително. Това не му позволи да материализира никой от петте си шанса за пробив в хода на сета, поради което станахме свидетели на тайбрек. Там Шаповалов демонстрира по-голяма вариативност в играта си и реализира два минипробива, които му помогнаха да вземе аванс в отделните части.

Четвъртият сет стартира по възможно най-добрия начин за руснака, който спечели още първото противниково подаване, но впоследствие не успя да съхрани високото си ниво и след слаб сервис гейм допусна изравняване на резултата за 3:3. Колебанията в представянето на младока обаче се завърнаха с пълна сила в деветия гейм, когато след серия от грешки той инкасира нов пробив, вкарал двубоя в пети решителен сет.

Във финалната част станахме свидетели на изключително равностойна битка и борба за всеки сантиметър от корта. Равенството се запази до 4:4, когато след нова порция непредизвикани неточности Шаповалов предаде подаването си и позволи на съперника да сервира за победата. В ответния си гейм Рубльов достигна до три мачбола, но напрежението у него взе връх и възможностите бяха пропилени - 5:5. 

В крайна сметка развръзката на този толкова оспорван двубой дойде в решителен тайбрек, където световният №11 демонстрира значително по-голяма стабилност от основната линия и имаше отчетливо предимство в размените от дъното на корта, което му помогна да достигне до нови два мачбола, вторият от които бе материализиран след поредната грешка на Шаповалов.

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Той отново оцеля: Рубльов спечели нов 5-сетов трилър срещу Шаповалов след над 4 часа игра! Мирела Николова
Теми:  
atp | us open 2022 | андрей рубльов | денис шаповалов | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook