Той се завърна: Надал сломи Тийм в тенис спектакъл за първата си победа от 351 дни насам!

от в 12:33 на 02.01.2024
Мартин Петков

Рафаел Надал се завърна с гръм и трясък на голямата тенис сцена, след като в същински спектакъл надигра Доминик Тийм за първата си победа от точно 351 дни насам. Още с изтеглянето на жребия за АТР 250 турнира в Бризбейн, когато стана ясно, че ни предстои да наблюдаваме повторение на финала от Ролан Гарос през 2018-а и през 2019-а година, то очакванията за шоу несъмнено се покачиха, но предоставената ни битка от двамата бивши представители на челните позиции в световната ранглиста заслужава единствено адмирации, като видяното далеч не отговаряше на ниво за първи кръг на надпревара от подобен ранг.

В крайна сметка Матадора засвидетелства колко добра подготовка, най-вече физическа такава, е провел в месеците след обявяването на датата на своето завръщане, като дългото чакането определено можем да кажем, че си е струвало, а самият 22-кратен шампион от Големия шлем онагледи страхотното си представяне с триумф в последователни сетове - 7:5 6:1. По този начин испанецът се класира за втория кръг в турнира, където му предстои да премери сили с домакинския представител Джейсън Кублер.

Още от самото начало на двубоя сериозно впечатление правеше атлетизма на 37-годишния манакорец, който своеобразно "летеше" по корта и нанасяше вездесъщите си уинъри от форхенд. Внимание приковаваше също така и значителното подобрение на сервиса на Рафа, който разчиташе на подаването си в началната фаза за изграждането на атаките си, като не пропусна да изуми публиката с отличното си преминаване от защита в офанзивен план в рамките на само един удар.

Същевременно обаче Тийм далеч не отстъпваше на бившия номер едно по отношение на броя печеливши отигравания и демонстрира класата на ливтирания си бекхенд в предни позиции, като често го пласираше в близост до частта от корта, в която се събират крайните линии, което допълнително улесняваше задачата му в разиграванията. В това русло, да ставаме свидетели на размени от дъното на корта, напомнящи ни за най-знаковите битки между двамата "мейджър" шампиони, бяхме отведени до фундаменталния за крайния изход на мача дори 12-и гейм, когато Надал смени на следващата предавка и зададе твърде високо темпо на игра, при което реализира серия от поразяващи уинъри, за да пробие решаващо, записвайки откриващия сет на сметката си.

Навлязъл в подем, испанецът не отстъпи от педала на газта и на старта на втората част, когато продължи да властва на корта, като агресивният му стил бе облагодетелстван от множество дивиденти, извели го до осъществяването на ранен брейк. Оттам насетне път назад в срещата за Тийм видимо нямаше, след като той така и не намираше нужните аргументи, за да бъде равностоен в тези минути на равнището, показано от Матадора, при което 22-кратният носител на титли от Шлема вдигна още повече оборотите и дублира преднината си в резултата, преди необезпокоявано да узакони първата си победа от 351 дни насам.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Той се завърна: Надал сломи Тийм в тенис спектакъл за първата си победа от 351 дни насам! Мартин Петков
Теми:  
atp | бризбейн | доминик тийм | рафаел надал

Коментари





Следвайте ни в Facebook