Този път без колебания: Безупречен Надал разгроми Гаске и изравни рекорд на Джокович!

от в 04:34 на 04.09.2022
Мартин Петков

Рафаел Надал крайно необичайно за себе си стартира трудно и двата си двубоя от началото на Откритото първенство на САЩ, като неизменно загуби първия сет в мачовете си срещу Ринки Хиджиката и Фабио Фонини. Испанецът все пак в хода на двубоите намираше постепенно намираше нивото си и осъществи обрати, за да се класира за третия кръг, където срещна повече от познат съперник в лицето на бившия номер 7 Ришар Гаске, от когото никога не е губил в 17-те им сблъсъка и се намира в серия от 31 поредни спечелени сета.

Рекордьорът по титли от Шлема, който е устремен към това в Ню Йорк да се поздрави със своя 23-ти ,,мейджър" трофей и в допълнение да се изкачи близо две години по-късно отново на трона в световната ранглиста, направи още една крачка към тази си цел, след като постигна най-убедителната си победа от началото на надпреварата, надвивайки французина за малко над два часа на корта - 6:0 6:1 7:5. Благодарение на триумфа си бившият номер едно, освен че класира за осминафиналите и там ще срещне местния любимец Франсис Тиафо, то той изравнява рекорда на Новак Джокович за най-много успехи без поражение срещу даден състезател, след като вече има превес от 18:0 победи в съперничеството си срещу Гаске.

Французинът изглеждаше вдъхновен на старта да промени историята и разполагаше с три последователни брейкбола в откриващия гейм на фаворита, ала Матадора "влезе в зоната" и спечели пет поредни точки, запазвайки подаването си. Бившият седми в света още в дебютния си момент на начален удар за срещата се пречупи под офанзивата и безгрешната игра на испанеца, с което Рафа проби и безвъзмездно наложи контрол над случващото се. Надал отлично обиграваше ударите си, като точките се трупаха безрезервно на сметката му и разви доминацията си на корта дотолкова, че върза "геврек" на Гаске за край на първия сет, с което видно показа огромно подобрение в равнището си на старта спрямо предишните си два мача във Flushing Meadows.

Във втората част статуквото се запази и серията на рекордьора по титли от Шлема придоби главоломни размери, след като той проби и взе аванс 3:0, печелейки девет поредни подавания. Тогава дойде и своебразният триумф на Гаске, който силно окуражаван от трибуните, се разписа в резултата за първи път в мача, час и десет минути след неговото начало. Оттам насетне обаче всичко се върна по реда си, испанецът отново се залепи за основната линия и често се осланяше на безбройните неточности от ракетата на аутсайдера, преди да удвои преднината си в отделните сетове на сблъсъка.

Матадора продължи да бъде все така настъпателен в действията си и след поредните си безупречни отигравания реализира пробив, повеждайки с 2:0. И както всичко в двубоя изглеждаше предрешено, то настъпи невероятна метаморфоза в представянето на Гаске, който не просто навакса пасива си, а дори започна да печели подаванията си и силите на корта се изравниха. Французинът дори се оказа само на две точки от това да се поздрави с късен пробив в осмия гейм, когато при сервис на фаворита се достигна до два дюса, но не и до нещо повече. Впоследствие двамата спечелиха по още едно свое подаване, преди в последния възможен момент Надал да каже тежката си дума и посредством изумителна игра в отбрана да си осигури куп от така наречените "скрити мачболи", като реализира четвъртия от тях и застанал на начален удар за победата безпроблемно затвори сблъсъка в своя полза.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Този път без колебания: Безупречен Надал разгроми Гаске и изравни рекорд на Джокович! Мартин Петков
Теми:  
atp | us open | рафаел надал | ришар гаске

Коментари





Следвайте ни в Facebook