Турсунов: Григор трябва да се пребори със себе си, с годините узрява

от в 03:43 на 23.07.2018
Георги Христов

В рамките на една седмица в Националния тенис център бившият №20 в световната ранглиста Дмитрий Турсунов участва в подготовката на националите до 14 и 16 г. за Европейските първенства. Турсунов говори специално за БНТ и коментира както съвременния тенис и разликите отпреди десет години, така и представянето на най-добрия ни тенисист Григор Димитров.

Харесва ли ви съвременният тенис и с какво той е по-различен от преди десетина години?
- Основната разлика е, че в момента е нужна много, много добра физическа подготовка. Ако сравняваме с миналото, през 60-те, 70-те, 80-те години по-скоро бяха единици с толкова добра физическа подготовка. Например Иван Лендъл. Но общата маса не е била толкова силна. Никой не е пътувал с масажист, с треньор, с кондиционен треньор. Сега и парите са в пъти повече. Съответно всички инвестират в себе си, наемат треньори и различни специалисти, и то не само тези на високо ниво, но и на по-ниско. Тогава трябва да се учиш какво ти е нужно, как да се разтегнеш, как да играеш. Не просто да удариш топката, а къде да я насочиш и защо. Ето сега се опитвам да предам този мой опит на младите.

Един пример - преди мач те са нервни, притеснени. Струва им се, че Роджър Федерер или Рафаел Надал не го преживяват така, но всъщност всички се притесняват. Разликата е, че професионалистите са се научили как да го преодоляват. Имат си определени неща, върху които се концентрират, така че да използват всичките си запаси.

Казахте Роджър Федерер. Той е тенисист от Вашето поколение, вече годините му не са малко за професионален играч. Изискванията са огромни, ето за физическата подготовка, както споменахте. И въпреки това той продължава да бъде крал на корта. Как се получава това?
- Първо, той се готви професионално от много ранна възраст. Вероятно е намерил добри специалисти, които още тогава да му помагат за правилната подготовка. Но не е само това. Самият той обича тениса, той анализира, тренира умно и живее с тениса. Той не чака треньорът да му посочи грешките и да му каже какво да прави. Когато е играл, анализира сам: "Добре, направих това неправилно. Как мога да го подобря?" Намира начини да се самоусъвършенства, да прави нещата по-ефективно, по-добре и по-качествено.

И това е моята задача тук. Искам да покажа на състезателите, че те не просто идват тук да поиграят два часа тенис и после да си отидат и да седнат например на видеоигри. Когато си на тренировка, трябва да се концентрираш над качеството. Два часа качествена работа е много повече от 10 часа просто стоене на корта. А когато тренировката свърши, ти си длъжен да разпуснеш, да разтеглиш. Ако си играл мач - анализираш. Може дори да си запишеш някои неща. Това означава да бъдеш професионалист. Защото ако сега не си професионалист, то след три години нищо няма да се промени. Колкото по-рано започнеш да подхождаш по този начин, толкова по-рано ще дойдат резултатите.

Какво мислите за Григор Димитров? Много добър тенисист, най-добрият в историята на България. В последно време обаче не всичко се получава така добре, както трябва.
- Мъжкият тенис е много сложен. При жените в момента е по-различно. И там има много добри състезателки - Серина Уилямс, Мария Шарапова. Там обаче челната десетка и в пъти по-добра от тези, които допълват стотицата. А при мъжете всичко е по-плътно. Там например номер 100 може да победи Роджър Федерер и Надал. Те могат да загубят от Стив Дарси или Лукаш Росол. Много любители дори не знаят кои са тези играчи, но те побеждават водещи тенисисти.

Така че това, че на Григор му е тежко да бъде на върха, е нормално. При мъжете е трудно да се пробие в елита. Григор е много, много добър спортист. Той е много атлетичен, много гъвкав, играе добре. На него малко му е трудно да играе стабилно. Той толкова добре умее всичко, че винаги има желание да играе много красиво. А понякога трябва просто да играеш не красиво, а така както трябва, за да успееш. Той трябва да се пребори със себе си. Това е много тежко. Но той узрява и с възрастта играе все по-добре и по-добре. Самият факт, че стигна до номер 3 в света - това говори много.

Цветелина Абрашева, БНТ


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Турсунов: Григор трябва да се пребори със себе си, с годините узрява Георги Христов
Теми:  
григор димитров | дмитрий турсунов | тенис

Коментари





Следвайте ни в Facebook