Уимбълдън 2021 - превю (мъже)

от в 15:40 на 27.06.2021
Калоян Соколов

Малко повече от 24 часа ни делят от началото на третия турнир от Големия шлем за сезона, а той със сигурност крие много интересни въпроси. Поставеният под номер едно Новак Джокович може да завоюва своята 20-та титла от Шлема, която да го изравни на върха по този показател с Рафаел Надал и Роджър Федерер, но новата генерация от състезатели със сигурност ще е готова да се противопостави и най-сетне да прекъсне доминацията на Голямата тройка на най-голямата сцена, а нека заедно да поразсъждаваме върху шансовете за успех на играчите.

Големите фаворити:

Новак Джокович - Световният номер едно е петкратен шампион в британската столица и е доказвал, че може да побеждава най-големите си съперници, когато са в топ форма на тревата. Можем само да си спомним за драматичния финал между него и Федерер през 2019-а, както и за епиката, която изнесоха с Надал на полуфиналите година по-рано. Сърбинът разви значително играта си на тази настилка с помощта на Борис Бекер, като вече задържа с далеч по-голяма лекота своите подавания и показва завидна ловкост в близост до мрежата.

Моментът пък е изцяло на страната на балканеца, след като той спечели купата в Париж и в момента прелива от самочувствие. Младите тенисисти все още не са се доказали на подобен тип покритие, а отсъствието на Рафа и колебливите изяви на Маестрото допълнително накланят везните в полза на Ноле. Смятам, че отдавна не сме имали толкова изявен фаворит за трофея в надпревара от Големия шлем, ако изключим Ролан Гарос от картината.

Стефанос Циципас - Световният номер четири доказа, че може да бъде претендент на това ниво и остана само на един сет от триумфа във френската столица. Гъркът демонстрира, че може да се съревновава с всеки и неслучайно е втори в годишната ранглиста, а много негови колеги го определят за бъдещето на спорта. Стефанос има нужното разнообразие и технически арсенал, за да покаже отличен резултат на "свещената трева" и не виждам причина тези очаквания да не се сбъднат.

Роджър Федерер - Няма как да не спомнем състезателя с най-много победи на трева в историята. Швейцарецът е един от останалите много малко тревни специалисти, които наистина знаят как да играят върху такава повърхност и са напълно наясно с всички тънкости при подобен тип условия. Ясно е, че кондиционно Маестрото е много далеч от най-добрите си времена, само че тук натоварванията не са толкова големи и вездесъщият му сервис ще бъде огромно оръжие.

Бившият номер едно има умението да съкращава точките по-добре от всеки и сам заяви, че няма да допусне да повтори представянето си от Хале, където отпадна още след втория си мач. Швейцарецът нееднократно заяви, че сезонът му започва именно на Уимбълдън и не вярвам тези думи да се окажат просто празнословия.

Даниил Медведев - Медведев също стартира негативно в Хале, отстъпвайки в първи кръг, но впоследствие се реваншира в Майорка и така се поздрави с първи спечелен турнир на трева през кариерата си. Помним как Новак Джокович не бе в особено позитивна позиция преди началото на Ролан Гарос, ала всичко се преобърна, след като Джокера вдигна титлата в Белград и замина с голяма доза увереност за Франция.

Такъв може да бъде случаят и за руснака, който със сигурност в момента е изпълнен с положителни емоции, а неговите плоски удари пасват идеално с особеностите на кортовете в Лондон.

Претендентите от втора линия:

Александър Зверев - Германецът никога не е преминавал отвъд четвъртия кръг на Уимбълдън, което е изненадващо предвид факта, че винаги се е представял много силно в подготвителните състезания. Тревата у дома обаче е далеч по-различна от тази във Великобритания и Саша изглежда ще трябва да го разбере по трудния начин.

Все пак Саша значително подобри изявите си в дългите формати и вече редовно достига до заключителните фази на "мейджърите", което ме прави оптимист за неговите изяви през следващите две седмици.

Матео Беретини - Играчът, който сякаш е най-близо до определението "тревен специалист" от новата генерация. Италианецът не остави шансове на съперниците си по време на турнира в Куинс и доминираше с атакуващия си стил от основната линия. Дори Анди Мъри призна колко голямо предимство ще има Беретини на тази настилка, разполагайки с толкова мощен начален удар.

Силните страни на Матео не се изчерпват дотам, тъй като той притежава отлично чувство към топката и сечените му бекхенди се превръщат от дефицит в отлично средство за смяна на ритъма, защото топката отскача ниско и става крайно неудобна за опонента.

Андрей Рубьов - Играта на световния номер 7 е напълно универсална и може да бъде прилагана успешно навсякъде. Руснакът няма никакви видими слабости и остана на крачка от триумфа в Хале, а интензитетът, който налага, ще бъде много трудно да бъде спрян с оглед на по-малкото време за реакция, което ще имат противниците му.

Шампионът от Ротердам е сред тенисистите с най-добра комбинация от сервис и ретур, докато същевременно има способността да налага сериозно надмощие още след първия си удар в разиграването.

Възможните изненади

Феликс Оже-Алиасим - Възпитаникът на Тони Надал претърпя ранни отпадания в почти всички важни събития в календара на червени кортове, ала се превърна в съвсем друг тенисист по време на сезона на трева. Канадецът се класира за сблъска за титлата в Щутгарт, след като победи Роджър Федерер в Хале и даде сериозни заявки за силен Уимбълдън.

20-годишният играч взема топката много рано след отскока и показва впечатляващи стандарти при вторите си подавания, където често рискува в максимална степен и това му се отплаща до огромна степен. Алиасим може да бъде много опасен, щом започне да усеща топката добре, и изглежда, че ще видим много завършващи удари от неговата ракета в британската столица.

Уго Юмбер - Шампионът от Хале е сякаш създаден да играе на трева и налага един много успешен за себе си маниер, стоейки върху самата основна линия, откъдето контролира напълно събитията. Юмбер няма никакви притеснения да атакува мрежата, която покрива до съвършенство, и талантът му тепърва ще се разгръща.

Французинът не направи нещо запомнящо се на червено, ала със сигурност предпочитанията му са насочени към бързите настилки, където сменя с лекота посоката и създава невероятни ъгли, чрез които оставя без отговор противниците си.

Ник Кирьос - Екстравагантният австралиец няма официален двубой от януари насам, но подобно бе положението за него и преди Аустрелиън Оупън, което по никакъв начин не му оказа влияние. Кирьос вчера заяви, че знае много добре как да играе върху тревата и може да победи половината си конкуренти, без да има никаква подготовка.

Талантът на Ник няма как да остане пренебрегнат и определено той има качествата да поднесе някоя от изненадите на турнира, само че едва ли ще издържи на физическите натоварвания и не очаква рейдът му да бъде особено дълъг.

Марин Чилич - Хърватинът отдавна не е на върха на световния тенис, ала се забелязва известно събуждане от него и точно той записа най-много победи през сезона на трева. Бившият номер три завоюва титлата в Щутгарт и игра четвъртфинал в Куинс, така че бившият финалист определено няма да играе единствено поддържаща роля в Лондон.

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Уимбълдън 2021 - превю (мъже) Калоян Соколов
Теми:  
atp | новак джокович | Превю | роджър федерер | стефанос циципас | уимбълдън

Коментари





Следвайте ни в Facebook