В сблъсък между шампионите от United Cup: Фриц се справи с Тиафо и е в топ 4 в Акапулко!

от в 06:05 на 03.03.2023
Мартин Петков

Мъжкият тенис в САЩ несъмнено търпи сериозно израстване в последните сезони, като успехите им в Тура до голяма степен се базират основно на представянето на първата и втората ракети на "янките" - Тейлър Фриц и Франсис Тиафо. Именно двамата представители на топ 15 имаха ключова роля за родината си на старта на 2023-та, когато тимът на САЩ триумфира с титлата в дебютното издание на новосъздадената отборна надпревара United Cup.

Впоследствие Фриц съумя да продължи възхода си, като първоначално се поздрави с трофея от състезанието в Делрей Бийч, преди в понеделник да се изкачи до рекордната за себе си позиция на номер 5 в класацията на АТР. Жребият за състезанието в Акапулко от категория АТР 500 пък изправи именно двамата много добри приятели в четвъртфинален сблъсък помежду им, в който шампионът от Индиън Уелс се нуждаеше от час и 34 минути на корта, за да надделее над "Биг Фо" - 6:3 6:4. По този начин първата ракета на "янките" се класира за финалната четворка в мексиканския град, където е бивш подгласник, и в опит да намери място в мача за отличието ще се изправи срещу друг свой сънародник в лицето на полуфиналиста от Аустрелиън Оупън - Томи Пол.

С класирането на Тейлър за полуфиналите в Акапулко също така вече е математически потвърдено, че великият рекорд на Рафаел Надал за поредни седмици в топ 10 на класацията на АТР ще намери своя край след приключването на Мастърса в Индиън Уелс, когато Матадора ще напусна челната десетка за пръв път от своя пробив в нея на 25 април 2005-а година, а броячът ще спре на 912.

Още от самото начало на двубоя Фриц предприе действия срещу впечатляващия сервис на световния номер 15, като отстъпваше назад от основната линия и предвид бавния хард корт в Акапулко успяваше да влиза в множество разигравания, в които разгръщаше потенциала си в атака и видимо имаше превес. Тактическият план, който изповядваше шампионът от Индиън Уелс, нагледно внесе смут в играта на полуфиналиста от US Open, който започна все по-необуздано да греши, при което по-високоранкираният американец реализира пробив и посредством класата на началния си удар отрази точка за рибрейк, преди да запише откриващия сет срещу името си.

Стартът на втората част беше мечтан за световния номер 5, който предугади неколкократно къде Тиафо ще пласира удара си и имаше готов отговор, за да осъществи мигновен брейк. Оттам насетне "Биг Фо", изправен до стената, хвърли всичките си усилия на ретур в опит да навакса пасива си, ала Фриц за пореден път беше непробиваем и елиминира шансовете на сънародника си за възстановяване на паритета, при което нямаше затруднения да затвори срещата на собствено подаване.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
В сблъсък между шампионите от United Cup: Фриц се справи с Тиафо и е в топ 4 в Акапулко! Мартин Петков
Теми:  
atp | акапулко | тейлър фриц | франсис тиафо

Коментари





Следвайте ни в Facebook