В спиращо дъха зрелище: Алкарас бе на гейм от загубата, но пречупи Хуркач в решителен тайбрек

от в 05:50 на 11.08.2023
Калоян Соколов

Карлос Алкарас трябваше да положи огромни усилия, за да се класира за четвъртфиналите на Мастърса в Торонто, след като беше на само един гейм от отпадането, но за пореден път демонстрира нерви от стомана и повали Хуберт Хуркач - 3:6 7:6(2) 7:6(3). Това беше 12-ти пореден успех за 20-годишния ибериец, а в следващия кръг той ще има възможност да вземе реванш от Томи Пол, който го надигра през миналата година на същата надпревара.

Срещата започна неочаквано, тъй като 15-ият поставен се възползва от ранните колебания в играта на Алкарас и веднага осъществи пробив, който затвърди без да загуби точка и така се откъсна напред с 3:0 гейма.

Впоследствие световният номер едно имаше възможност за рибрейк, но Хуркач можеше да разчита на вездесъщия си сервис и се измъкна от трудното положение. Оттам насетне полякът вкарваше близо 90 процента от първите си подавания, което направи невъзможно завръщането в сета за испанеца и изненадата вече изглеждаше съвсем близо.

Шансовете на Хуркач за успех се увеличиха още повече в началото на втория сет, защото шампионът от Уимбълдън продължаваше да пресилва ударите си и отново инкасира ранен брейк, само че този път реагира подобаващо и веднага стигна до паритет в резултата.

Алкарас вече редовно смразяваше двуметровия си съперник с прецизни минаващи удари, а освен това включи любимите си къси топки, а това веднага доведе до положителен за него ефект и той имаше на свой ред възможност да поведе с пробив, но по-нискоранкираният играч удържа на натиска и достигна до тайбрек. Там обаче неизбежното се случи и фаворитът влезе в серия от четири поредни точки, провокирайки изиграването на трета решителна част.

В нея наглед всичко изглеждаше предрешено, защото топ поставеният наложи пълна доминация и на два пъти отмъкна съперниковото подаване, отваряйки аванс от 5:2.

Алкарас обаче пропусна два мачбола в следващия си сервис гейм и полякът намали изоставане си до 4:5, а впоследствие световният номер 17 осъществи брейк на нула и обърна нещата до 6:5 в своя полза. Водачът в схемата обаче не познаваше вкуса на поражението от Ролан Гарос насам и вкара мача в нов тайбрек, където дръпна с 6:1 точки и в крайна сметка триумфира в тази среднощна близо 3-часова тенис драма.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
В спиращо дъха зрелище: Алкарас бе на гейм от загубата, но пречупи Хуркач в решителен тайбрек Калоян Соколов
Теми:  
atp | карлос алкарас | Обзори | торонто | хуберт хуркач

Коментари





Следвайте ни в Facebook