За последно заедно на корта: Сестри Уилямс с първа загуба от 25 години на старта в Шлема

от в 05:09 на 02.09.2022
Мартин Петков

Доминацията в тениса на сестрите Уилямс в последния четвърт век надали лесно ще бъде забравено скоро, като още по-впечатляващото в тяхната ера беше, че освен с безброй отличия на сингъл, Серина и Винъс оставят наследство и при двойките, където завоюваха цели 14 титли от Шлема. С това си постижение легендарните американки се нареждат на второ място при най-успешните тандеми в историята на тениса и след като за последно ги видяхме заедно на корта през 2018-та на Ролан Гарос, то те обединиха сили на тазгодишния US Open, за да изиграят бенефисния си мач на двойки пред родна публика. На старта в Ню Йорк жребият срещна сестрите с чешкото дуо съставено от 18-годишната Линда Носкова и ветеранката Луцие Храдецка, които за съжаление на хилядите фенове по трибуните, надиграха в последователни сетове местните любимки и ги изпратиха с овации след битка продължила над два часа - 7:6(5) 6:4.

В типичния стил на двойковите мачове интересните моменти отсъстваха на старта на двубоя, докато публиката бурно подкрепяше двете легенди при всяка спечелена точка. Първите колебания на начален удар дойдоха за европейките, които трябваше да отразяват брейкбол рано в срещата, а впоследствие при начален удар на Носкова в десетия гейм сестрите оказаха сериозен натиск и бяха безпощадни пред открилите им се шансове на мрежата, но със завидна психическа устойчивост предвид крехката си възраст тийнейджърката сервира повече от отлично и изпрати началната част в тайбрек. Там инициативата се менеше между двете страни на мрежата, като трибуните изглеждаха готови да избухнат, когато американките реализираха минипробив за 4:3, но последва светкавична ответна реакция на 37-годишната Храдецка, която демонстрира завидни умения в размените на висока скорост и заедно с младата състезателка причислиха откриващия сет към актива си.

В началото на втората част наблюдавахме и дебютните затруднения на собствен сервис за отбор Уилямс, след като Винъс неколкократно сбърка волета във важни моменти и чешкото дуо излезе с пробив аванс за 3:0. Силните мигове за Носкова на корта продължиха и тя опитваше чести самоинициативи, залагайки повече на сила отколкото на точност в ударите си, което не отне много време на домакинския тандем, преди те да неутрализират стила на съперничките и след два отразени брейкбола, то те отмъкнаха подаването на Храдецка от ситуация 40:0, а с това паритетът отново се завърна на почит - 4:4.

Посредством своебразното си завръщане в резултата и невероятната подкрепа на публиката очакванията към сестрите се повишиха и те дори изглеждаха като фаворитите за крайния успех, но поредната доза неточности в сервис гейма на Серина се оказа с решаващо значение и чехкините нанесоха първо поражение на отбор Уилямс в откриващия кръг на Голям шлем от 25 години насам, при това дошло пред погледите на над 20 000 американци по трибуните на препълнения ,,Артър Аш Стейдиъм"


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
За последно заедно на корта: Сестри Уилямс с първа загуба от 25 години на старта в Шлема Мартин Петков
Теми:  
us open | wta | винъс уилямс | линда носкова | отказване | серина уилямс | сестри уилямс | спортни легенди

Коментари





Следвайте ни в Facebook