Без загубен сет: Кийс подчини световната №11 в драматичен тайбрек и е шампионка в Ийстбърн

от в 16:21 на 01.07.2023
Мартин Петков

Мадисън Кийс завърши страхотната си седмица на WTA 500 турнира в Ийстбърн по възможно най-добрия начин и се поздрави с дебютната си титла в Тура за годината. Американката избра именно в навечерието на Уимбълдън да открие тревния си сезон, като го направи повече от впечатляващо при участието си в английския град и не загуби нито сет в хода на кампанията си, завършила през днешния ден с убедителен успех над Дария Касаткина в спор за отличието - 6:2 7:6(13). По този начин световната номер 25 за втори път в кариерата си завоюва приза в Ийстбърн, повтаряйки постижението си от 2014-а година, като вече може да се похвали с общо седем WTA трофея в колекцията си, от които три идват върху зелената настилка.

Началото на двубоя до голяма степен загатна какво можем да очакваме от бившата финалистка в Шлема, която изповядваше крайно агресивен стил на игра и дирижираше случващото се на корта, за да спечели 12 от първите 13 точки в мача, с което си осигури ранен аванс. Впоследствие рускинята съумя да се мобилизира и спечели подаването си, разписвайки се в резултата, като опита да наложи волята си и на ретур, ала Кийс избегна трудностите благодарение на отличното си сервиране под напрежение и скоропостижно отново отмъкна началния удар на световната номер 11, доближавайки се на само сет разстояние от титлата.

На старта на втората част съотношението на силите наглед се изравни, предвид факта че сервиращите започнаха да задават темпото в разиграванията, ала ниската скорост на подаването на Касаткина постепенно бе експлоатирана от страна на американката, която дочака шанса си и проби - 3:1. Оттам насетне обаче проблемите за световната номер 25 следваха, като бяха породени от повишената остротата в действията на деветата поставена, която не просто заличи изоставането си в статуквото, а дори наглед решаващо осъществи пробив в 11-ия гейм, давайки си възможност да сервира за спечелването на сета.

Именно с този момент приключи и всичко добро, което ни предостави Касаткина с играта си в рамките на последния близо половин час на корта, след като грешките от нейната ракета необратимо започнаха да се увеличават и Кийс се възползва от случилото се, за да предизвика изиграването на тайбрек, в който по крайно драматичен начин и след огромен брой обрати американката запази по-голямо хладнокръвие в ключовите ситуации и спаси четири сетбола, преди да оползотвори петата си шампионска точка.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Без загубен сет: Кийс подчини световната №11 в драматичен тайбрек и е шампионка в Ийстбърн Мартин Петков
Теми:  
wta | дария касаткина | ийстбърн | мадисън кийс

Коментари





Следвайте ни в Facebook