Българска слава: Как Мануела Малеева донесе медал за България на Олимпиада?

от в 18:45 на 19.07.2021
Калоян Соколов

Тенисът е нашият любим спорт, но истината е, че той далеч не е сред най-важните и гледани на една Олимпиада. Вниманието обикновено е насочено към леката атлетика и плуването, а състезателите в тези спортове се готвят в рамките на четири години, за да са в пикова форма за стартовете на въпросния форум. Това далеч не е така при тенисистите, чиято главно цел са турнирите от Големия шлем и именно това доведе до голям брой отказвания на топ играчите от участие в Токио.

Така България остана без представител в този спорт за пръв път от 21 години насам, ала страната ни има с какво да се похвали в исторически план. Става въпрос за бронзовото отличие на Мануела Малеева от 1988-а година, а ето какво разказва самата тя за него:

"Най-запомнящото се бе победата ми на 1/4-финалите, което ми гарантираше и медал от Олимпиадата. Това бе първото ми участие на Игрите и всичко беше невероятно - да съм там, да спечеля мача си срещу Рафаела Реджи, която преди това беше победила Крис Евърт. Бях много напрегната по време на този мач, защото никога не бях губила от нея. Беше среща за олимпийския медал и аз спечелих, така че чувството бе невероятно.

Да изляза на церемонията за награждаването на централния корт, също бе незабравимо. Тогава даваха по два бронзови медала, защото нямаше мач за трето място, а Зина (Гарисън) взе другия. Бях толкова объркана от всичко, което се случваше: всички тези хора, музиката, произнасянето на имената, когато пропуснах и не чух своето и трябваше да дойдат и да ми кажат да отида на подиума.

Бях просто истински щастлива. Израснахме, знаейки, че тенисът не е част от олимпийската програма, затова никога не си бях представяла, че един ден ще играя там. Това действително бе като сън. Олимпийските игри са нещо много различно, защото играеш за страната си. Има много повече напрежение. Играх и в Барселона, но там изгубих на четвъртфиналите от Мери Джо Фернандес в три сета.

Бях само на сет от още един медал и мога да определя този двубой като един от най-разочароващите в цялата ми кариера. Тенисът не е спорт, в който да се състезаваш за медал, затова никой у дома не знаеше какво означава това да играеш четвъртфинал или полуфинал на турнир от Големия шлем. Затова може би с олимпийския медал разбраха повече какво съм постигнала. Оттогава се превърнах в звезда за България. Когато хората ме питат за това, разбирам какво съм направила.

Понякога си говоря с децата си, а преди няколко години едно от тях ми каза: „Но, мамо, ти имаш олимпийски медал, а никога не си ни го показвала". Започнах да търся по всякакви кутии, докато го намеря. Сега обаче е сложен на място, което знам къде е. Това е един от най-ценните предмети, които притежавам, но не го излагам в средата на дневната си. Той е в една кутия, в едно чекмедже. Нямам нужда да го размахвам. Имам го, той е в сърцето ми и е прибран в кутия, така че ако някой иска да го види, с радост ще му го покажа" - разказва Мануела Малеева.

Другите българския участия в тениса:

Мануела Малеева – 1988 (бронзов медал сингъл, 1 кръг двойки) и 1992 (четвъртфинал сингъл, 2 кръг двойки — състезава се за Швейцария)
Катерина Малеева – 1988 (3 кръг сингъл, 1 кръг двойки), 1992 (2 кръг сингъл, 1 кръг двойки) и 1996 (1 кръг двойки)
Магдалена Малеева – 1992 (3 кръг сингъл, 1 кръг двойки), 1996 (3 кръг сингъл, 1 кръг двойки) и 2004 (2 кръг сингъл)
Елена Пампулова – 1992 (1 кръг сингъл)
Цветана Пиронкова – 2008 (2 кръг сингъл), 2012 (2 кръг сингъл)
Григор Димитров – 2012 (2 кръг сингъл), 2016 (1 кръг сингъл)

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Българска слава: Как Мануела Малеева донесе медал за България на Олимпиада? Калоян Соколов
Теми:  
анализи и истории | бгтенис | григор димитров | мануела малеева | олимпиада | сестри малееви | токио | цветана пиронкова

Коментари





Следвайте ни в Facebook