Доминант и на трева: Алкарас сломи Де Минор за дебютната си титла и отново е №1 в света!

от в 17:17 на 25.06.2023
Мартин Петков

Карлос Алкарас доказа, че за него разновидността на настилките в АТР Тура далеч не е от толкова огромно значение и завърши триумфално приказката си на надпреварата в Куинс, като завоюва дебютната си титла в кариерата на трева и от утре отново ще се завърне на върха в световната ранглиста. В спор за отличието испанецът се изправи срещу Алекс де Минор, който вече бе печелил в турнир на зелено в миналото, правейки го в Ийстбърн преди две лета, докато по оста на съперничеството между двамата младежи откривахме един досегашен сблъсък, датиращ от надпреварата в Барселона през миналия сезон, когато в близо 4-часова епика местният любимец спаси два мачбола по пътя към победата, отвела го впоследствие и до трофея.

Днешната им битка в Лондон макар и да не ни предложи същите нива на драматичност, то впечатляващите изпълнения, вдигащи зрителите по трибуните на крака, бяха неизменна част от целия сблъсък, но в крайна сметка Карлитос демонстрира по-здрави нерви в ключовите ситуации и пречупи съпротивата на Демона, за да триумфира с купата след час и 34 минути престой на корта - 6:4 6:4. По този начин топ поставеният, който допреди тази седмица имаше едва шест мача на трева в кариерата си, доказа, че за него няма тайни в играта върху зелената настилка и неспирно прогресираше в представянето си, като усилията му биват възнаградени не просто с титлата, а и с възкачване отново на трона в класацията на АТР, където задминава Новак Джокович.

Началото на двубоя беше съпроводено от отлично сервиране на двамата финалисти, като по-активният от тях определено беше шампионът в Големия шлем, който в старанието си да ускорява топката, търсейки дълбочина и линиите на корта, допускаше прекомерен брой неточности, които работеха единствено в полза на австралиеца и той не срещаше особени затруднения в удържането на подаванията си. Същевременно световният номер 18 видимо достигна до заключението, че за него далеч не е удачно да влиза в чести продължителните размени от основната линия с топ поставения, където нагледно биваше превъзхождан, като опитваше всячески да скъсява разиграванията и почти неизменно излизаше в близост до мрежата, при която се чувстваше уверен в класата на волетата си и не позволяваше на Карлитос да вкара срещата в желаното си темпо.

В това русло бяхме отведени до поливалентния осми гейм, когато нивото на тенис в английската столица беше напълно достойно за финален сблъсък и имахме възможността да се насладим на впечатляващи отигравания от страна на всекиго от двамата представители на следващата генерация, като Де Минор демонстрира нагледно със скоростта защо бива наричан "Демона" и пръв си осигури шансове за пробив на сметката. Изправен до стената в ключовия момент, Алкарас пласира неотразим ас, който го вдъхнови да оцелее след два спасени брейкбола, докато австралиецът падна жертва на собственото си разочарование в следващите минути и сбърка последователно на три пъти, с което предаде началния си удар в актива на бъдещия номер едно и той стори необходимото, за да направи първата крачка към спечелването на трофея.

Още със сядането си на пейката за почивка между отделните части, то ибериецът повика физиотерапевт на корта и взе медицински таймаут, след като изпитваше дискомфорт в областта на дясното си бедро и случаят изглеждаше сходен с този от Ролан Гарос. Състоянието на шампиона в Големия шлем обаче се оказа значително по-добро спрямо това в Париж преди няколко седмици, като той се нуждаеше от известно време, за да поутихне болката, при което мигновено започна да се надхитря от основната линия със седмия поставен и често от размяната на сечени бекхенди прибягваше към реализирането на уинър от вездесъщия си форхенд. Австралиецът от своя страна пък изглеждаше пределно мотивиран за сетен път в кариерата си да засвидетелства своя пословичен борбен дух в спора за отличието и дори се създаваше впечатлението, че вече самият той задава темпото на игра, като изповядваше крайно офанзивен тенис на моменти.

Именно това му желание да е агресивен обаче му струва прескъпо и той инкасира поредица от неточности в петия гейм, довели до брейкбол пред испанеца, когато ръката на световния номер 18 трепна в най-неподходящия момент и той направи двойна грешка, с което предаде сервиса си в актива на Карлитос. Оттам насетне Алкарас взе всичко в свои ръце и основно се концентрира над собствените си геймове, в които онагледи подобрението на началния си удар през последните дни и без да оставя шансове пред Де Минор, официализира 40-ата си победа за сезона и вдигна титлата в Куинс.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Доминант и на трева: Алкарас сломи Де Минор за дебютната си титла и отново е №1 в света! Мартин Петков
Теми:  
atp | алекс де минор | карлос алкарас | карлос алкарас гарфия | куинс | лондон

Коментари





Следвайте ни в Facebook