"Филип Шатрие" най-после се сдоби с покрив (снимка)

от в 12:22 на 05.02.2020
Павел Димитров

След дълги години на чакане, десетки отлагания на едни от най-интересните мачове и хиляди разочаровани зрители корт "Филип Шатрие" се сдоби с покрив. С него се похвалиха организаторите на Ролан Гарос в официалната страница на турнира във Фейсбук. Това означава, че от сезон 2020 и последният турнир, който нямаше покрит корт, вече ще разполага с такъв. Той значително ще облекчи работата на телевизиите, предаващи надпреварата, които години наред налагаха промени в програмите си заради неблагоприятните метеорологични условия.

Разбира се, най-щастливи от новата придобивка ще са играчите и феновете, които страдаха толкова много от капризите на времето и агитираха за построяването на покрив поне на "Филип Шатрие".

"Корт "Филип Шатрие" ще бъде различно място от останалите. Ще има покрив от 2020 година. Беше просто невъзможно да не бъде изграден. От спортна гледна точка той е необходим, тъй като телевизионните права са един от ключовите икономически елементи в спорта в днешно време. Дъждът обаче е риск. На Централния корт пък се провеждат големите мачове и винаги има възможност природата да обърка нещо."

Това заяви преди време ръководителят на проекта за модернизация на целия комплекс Жил Журдан, а днес думите му са факт.

Корт "Филип Шатрие" е построен през 1928 г. като централен на Ролан Гарос и остава основен и до ден днешен. Той е с капацитет 15 225 зрители (реновиран и разширен през 2019 г.). Стадионът е бил известен просто като „Корт Централ“ до 2001 г., когато е преименуван в чест на дългогодишния президент на федерацията по тенис на Франция (FFT), който спомага за възстановяването на тениса като спорт през лятната Олимпиада през 1988 г.

Четирите основни трибуни за зрители са наименувани на Четиримата мускетари на тениса (Les Quatre Mousquetaires) - Жан Боротра, Анри Коше, Жак Брюньон и Рене Лакоста - в чест на успеха им за Купа "Дейвис", който предизвика изграждането на съоръжението и стадиона. Като допълнителна почит, трофеят, присъждан всяка година на мъжкия шампион на Откритото първенство на Франция, е известен като Купата на Мускетарите (La Coupe des Mousquetaires).

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

 

Оцени тази статия:
"Филип Шатрие" най-после се сдоби с покрив (снимка) Павел Димитров
Теми:  
ролан гарос | филип шатрие корт

Коментари





Следвайте ни в Facebook