Григор Димитров срещу Андрей Рубльов - анализи, коефициенти и очаквания

от в 15:47 на 18.03.2022
Калоян Соколов

Григор Димитров прави невероятно силен турнир в Индиън Уелс и демонстрира страхотна игра, но тази вечер ще трябва да покаже още по-вдъхновено представяне, за да се справи със съпротивата на Андрей Рубльов. Руснакът се намира в серия от 12 последователни двубоя без загуба и е изградил една непобедима аура около себе си през последните месеци. Нашият сънародник обаче отлично знае как да се противопоставя на днешния си опонент, тъй като го е побеждавал на два пъти от общо четирите им сблъсъка досега, макар че последната им среща е с давност от три години. Оттогава Рубльов е постигнал значителен напредък, но това не го прави сигурен победител през днешния ден и определено родният ни представител би имал шансове, ако използва тактическия подход, който сега ще се опитам да обрисувам.

Какво можем да очакваме от Андрей Рубльов?

Руснакът се намира под номер седем в световната ранглиста, десничар е и изпълнява бекхенд с две ръце. 24-годишният играч може да се похвали с цели 10 титли на ниво ATP, като триумфира на последните две надпревари, в които взе участие. Московчанинът е достигал до петата позиция в класацията през есента на миналия сезон, но досега няма нито едно спечелено състезание от "Мастърс" сериите.

Рубльов е изключително офанзивен състезател, чиято игра се базира на мощния му форхенд. Въпросният удар лети почти всеки път със скорост от над 160 километра в час и едва ли има друг тенисист, който поддържа подобна скорост с такава регулярност. Когато руснакът влезе в серия от тази страна, то проблемите за съперниците му не закъсняват и той е способен да възпроизведе огромен брой уинъри. Любопитна подробност е, че световният номер седем наплита ракетата си с килограми, които са много над обичайното, за да е способен да изстрелва топката с такава сила.

Обратният удар на Рубльов също е достатъчно стабилен и опасен, въпреки че не е от същата величина. Неговият бекхенд на практика допринася за една наистина солидна комбинация между двата основни удара в тениса и прави московчанина трудно преодолим при разиграванията от основната линия. Трябва обаче да отбележим, че понякога шампионът от Дубай има лошия навик да се поддава на нервите и оттам да допусне дълга поредица от непредизвикани грешки.

Друга негова слабост пък е вторият сервис, защото той лети значително по-бавно от първото му подаване и често се превръща в лесна плячка за опонента. Волетата на руснака са сред другите компоненти, чието изпълнение не е особено впечатляващо. Андрей сам признава как играе двойките, все едно продължава да става дума за сингъл мач, и отчита, че далеч не се намира в стихията си в близост до мрежата. Бившият номер едно Евгени Кафелников не спестява критиките си към младия си сънародник в този аспект, определяйки играта му за близка до тази на юношите. Това изказване е продиктувано поради желанието на Рубльов постоянно да удря топката все по-силно, което прави тениса му лишен от по-голяма дълбочина.

Как би могъл да се противопостави Григор Димитров?

Григор трябва да използва най-голямото си оръжие, а именно разнообразието. Ще ви върна към края на 2021-ва година, когато руснакът точно се беше класирал за финала в Синсинати и замина с високо самочувствие към Ню Йорк за участието си на US Open. Там обаче трябва да преглътне ранно поражение от Франсис Тиафо, чието представяне беше открит урок по справяне с играта на московчанина.

Тогава американецът държеше под постоянен натиск именития си опонент, атакувайки вторите му подавания, а също така непрекъснато сменяше темпото със слайсове, къси топки и изненадващи излизания напред. Така Тиафо тотално разби ритъма на Рубльов от основната линия, а световният номер седем е до голяма степен праволинеен играч и страда сериозно, щом бива лишен от възможността да диктува размените от основната линия.

Точно подобен подход трябва да си изгради първата ни ракета, тъй като шансовете му се свеждат почти до нулата, ако реши да се надиграва с руснака от дъното на корта, а силовите продължения едва ли биха имали ефект, защото впоследствие топката ще се върне с два пъти по-висока скорост в неговото поле. Димитров е длъжен да остане антисистемен и непредвидим до края на сблъсъка, принуждавайки по-високоранкирания състезател да гадае какво следва и по този начин да влезе в главата му и отново да видим позабравената леко невротична същност на считания за фаворит в срещата тенисист.

Очаквания и коефициенти

Очаквам Григор отново да подходи правилно към конкретния съперник, както го прави през цялото време, и да проведе зряло двубоя, което ще му даде всички шансове да се бори за успеха, но той определено няма да дойде лесно и ще трябва хасковлията да бъде на 100 процента, ако иска да прекъсне стряскащо силната серия на руснака.

Букмейкърите обаче категорично заемат страната на Рубльов, предлагайки ставка от 1.35 за негов краен успех, а шансовете на Димитров се котират на 3.40, макар че тези предварителни прогнози често биват опровергавани в професионалния тенис, като за нас остава да се надяваме този път случаят да е точно такъв и първата ни ракета да ни зарадва с победа, а срещата отново ще може да наблюдавате на обичайните линкове в Tennis.bg!


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Григор Димитров срещу Андрей Рубльов - анализи, коефициенти и очаквания Калоян Соколов
Теми:  
Анализ | андрей рубльов | бгтенис | григор димитров | индиън уелс | истории и анализи | превюта | тенис анализи

Коментари





Следвайте ни в Facebook