Григор Димитров срещу Джейсън Кублер - очаквания, анализи и коефициенти

от в 18:15 на 10.03.2023
Калоян Соколов

Григор Димитров изглеждаше в отлична форма по време на вчерашния си двойков двубой от Мастърса в Индиън Уелс и напълно закономерно заедно с Хуберт Хуркач съумяха да се поздравят с изненадваща победа над вторите поставени, а именно Раджийв Рам и Джо Солсбъри. Днес обаче първата ни ракета е изправен пред по-важна задача, защото му предстои да открие участието си на сингъл, изправяйки се срещу австралиеца Джейсън Кублер. Досега нашият сънародник никога не е срещал този съперник в официален двубой, което е напълно нормално с оглед на обстоятелството, че Кублер съвсем отскоро се изявява в ATP, но напредъкът му в последните месеци е повече от впечатляващ, така че нека разгледаме как Димитров би могъл да спре устрема на вдъхновения непоставен играч.

Какво трябва да знаем за Джейсън Кублер?

Австралиецът е на 29 години, десничар е, изпълнява бекхенд с две ръце и се намира под номер 75 в световната ранглиста, което е с 4 позиции по-ниско спрямо рекордното му класиране. Кублер показва завиден потенциал още в тийнейджърска възраст и не губи нито един мач в участието си на юношеската Купа "Дейвис", което е правено единствено още от Рафаел Надал. Джейсън печели пет поредни надпревари при подрастващите през 2010-а година и заслужено се изкачва под номер едно в световната ранглиста.

Впоследствие обаче кариерата на младока е възпрепятствана от дегенеративна контузия в коляното. Цели шест пъти той се е подлагал на операция в опит да коригира наследствено заболяване, което води до отслабване на менискуса и всичко това води до близо 3-годишно почти плътно отсъствие от Тура. Кублер дори е напът да изостави тениса през 2018-а година, когато е останал с 14 цента в банковата си сметка и заема неколкократни пари от сестра си, за да може поне да си напазарува продукти на промоция от супермаркета.

Все пак Джейсън решава да даде един последен шанс на спорта и се снабдява с нужните средства, за да замине за участие на Чаланджъра в южноафриканския град Плейфорд, като успява да извърви целия път от квалификациите към трофея. Постепенно австралиецът влиза в серия от добри игри и бива възнаграден с "уайлд кард" за следващия Аустрелиън Оупън, а това му гарантира чек на стойност от 60 хиляди долара.

Оттогава насетне световният номер 75 върви само в правилната посока, като през миналата година за пръв път не му се наложи да отсъства поне за няколко седмици от Тура и нямаше какво да го спре към спечелването на три Чаланджър титли, влизане в топ 100 и класиране за осминафиналите на Уимбълдън. Най-големият успех на Джейсън пък безспорно е купата от тазгодишното Открито първенство на Австралия, където заедно с Ринки Хиджиката триумфираха при двойките.

Кублер е един от най-добре физически подготвените играчи в Тура и няма проблем с това да се забърква в маратонски двубои и размени от дъното на корта. Навярно много от вас си спомнят, че именно той спечели най-дългото разиграване на тазгодишния Аустрелиън Оупън, разменяйки си общо 70 удара с Карен Хачанов.

Успехите на двойки са и ясен знак, че австралиецът се чувства изключително комфортно в близост до мрежата и достига много бързо в близост до нея. Друго основно оръжие на Кублер е неговият мощен форхенд, който се стреми да изпълнява при всяка една удобна възможност, а това далеч не е толкова невъзможна задача за него, имайки предвид безупречното му придвижване по корта.

Как може да противодейства Григор Димитров?

Разбира се, непоставеният тенисист има и своите слаби страни, които първата ни ракета би могъл спокойно да експлоатира. Григор ще трябва да наблегне върху обратния удар на съперника си, защото австралиецът обикновено го насочва единствено в центъра на корта и макар да е стабилен от тази си страна, то често прибягва до недотам убедителен слайс и определено бекхендът му няма как да затрудни родния ни представител.

Друго основно предимство на Димитров е далеч по-високата му средна скорост на ударите, което ще му позволи да контролира случващото се на корта. Истината е, че Кублер е отличен контраофанзивен играч, така че българинът ще трябва да подготвя внимателно атаките си, но не бива да се притеснява, ако изпусне инициативата в дадена точка, тъй като неговият опонент има проблеми с това сам да задава темпото и често допуска елементарни неточности, когато се озове в подобно положение.

Началният удар на непоставения състезател е поредната му ахилесова пета, защото рядко достига до границата от 200 километра в час и не блести с особено разнообразие. Това означава, че Димитров надали ще има проблеми с разгадаването на сервиса срещу себе си и спокойно ще може да навлиза навътре в корта, за да атакува директно от ретур.

Накрая бих отчел, че за Кублер това се явява дебют в основната схема на Индиън Уелс, докато Григор достига поне до финалната осмица на турнира през последните две години и няма причина, поради която да не влезе в сблъсъка с максимално високо ниво на самочувствие, имайки предвид последните си резултати в пустинята и отличната си моментна форма.

Очаквания и коефициенти:

Откриващият двубой на подобен турнир е винаги опасен за фаворитите, защото другият състезател вече е изиграл един мач, но Григор имаше щастието да излезе за двубоя си на двойки и вече е над седмица в Калифорния, което ме навява на мисълта, че е перфектно привикнал към условията и очаквам да надделее в два сета над австралиеца.

Букмейкърите също споделят тезата ми и фаворизират родния ни представител, като му дават сериозно предимство, определяйки ставка от 1.33 за негов успех, докато шансовете за триумф на по-нискоранкирания играч се котират на 3.40.

Трябва обаче да ни е ясно как тези предвиждания далеч невинаги се оказват верни, а за нас остава надеждата този път предварителните очаквания да се сбъднат и Григор Димитров да се поздрави с първа победа поединично в Индиън Уелс! Вие пък отново ще можете да наблюдавате мача на традиционните линкове в Tennis.bg.

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Григор Димитров срещу Джейсън Кублер - очаквания, анализи и коефициенти Калоян Соколов
Теми:  
atp | Анализ | анализи и превюта | бгтенис | григор димитров | джейсън кублер | индиън уелс | превюта | превюта и анализи

Коментари





Следвайте ни в Facebook