Григор: Исках сам да нараня Алкарас, а не да чакам грешки; почти не съм тренирал тези дни

от в 09:53 на 29.03.2024
Калоян Соколов

Григор Димитров категорично беше вчерашната звезда на вечерта и медийното внимание беше насочено изцяло към него. Българинът разгроми фаворита за титлата Карлос Алкарас и лиши организаторите от възможността да имат полуфинали между четиримата топ поставени, а ето какво сподели Григор на първата си пресконференция от началото на турнира:

За това с какво е най-горд от мача:

- Че бях способен да запазя нивото си на игра в хода на целия мач. Това беше много важно, както и да се възползвам от всяка една възможност пред мен. Просто дадох най-доброто от себе си и се получи една наистина страхотна вечер за мен.

За това на колко би оценил сегашната си форма от 1 до 10:

- Чувствам се добре, но не искам засега да давам оценки, защото тепърва ми предстои да играя отново. Така е в тениса. Оценяваш победата и си щастлив с нея, но трябва веднага да продължиш напред и да се подготвиш за следващия мач. Вече фокусът е насочен към следващия ден. Наистина съм горд да изиграя толкова чист мач. Страхотно е отново да бъда полуфиналист в "Мастърс" турнир и съм развълнува за това, което предстои.

За това дали се чувства "в зоната" и за похвалите по негов адрес от страна на Алкарас, който е казал, че е бил перфектен:

- Когато спечелиш подобен мач, то би могъл да кажеш нещо подобно. Карлос е като фойерверк на корта. Невероятен е. Обичам да го гледам как играе, да тренирам с него и да се състезавам с него. Аз съм 12 години по-възрастен и е много забавно да се предизвиквам в мачовете ни. Много е важно да не му даваш да удря топката. Видяхте какво се случи във втория сет, когато изстреля поредица от форхенди и ме проби. Наистина нямаше какво да направя. Можеше ли да се ядосам? Със сигурност, но нямаше нужда това да се случва и останах търпелив, защото знаех, че само така ще получа нова възможност и изпълнението на всичко това беше перфектно.

За това, че Алкарас е казал, че е бил накаран да се почувства като 13-годишен и как ще се подготви за мача със Зверев:

- Наистина ли го е казал? Хахахаха, това наистина е страхотен коментар. Ще се подготвя като за всеки друг мач. Имаме лимитирано време за празненство и сега най-важното е да се подготвя максимално добре. Няма отсега да мисля какво трябва да направя. Много е важно да останеш в настоящия момент. Най-простите неща са най-трудните за правене и това е красотата на нашия спорт. Мисля, че направих точно това тази вечер и се надявам да мога да го правя всеки път. Няма връщане назад.

За това дали е усетил през деня, че ще играе по този начин:

Обичам да чета хороскопа всяка сутрин. Не знам, човече. Добър въпрос. Честно казано, не. Истината е, че почти не съм тренирал на корта през последните дни. Условията са много различни през различните етапи от деня. Просто се фокусирах върху нещата, които работят добре за мен. Това е турнир, с който имам интересна връзка и не винаги съм се представял добре, но непрекъснато опитвах нови неща и най-после след толкова години правя нещо правилно, така че ще се придържам към това. Възстановяването, подготовката за мачовете, храната и почивката също са много важни за целия процес. За мен е абсолютно удоволствие да бъда възможно най-голям професионалист. Пътуването е дълго, но не изпитвам никакви съжаления и съм щастлив да бъда част от този балон заедно със своя екип и искам да изживея всеки един момент от това.

За това дали играта на Алкарас му пасва:

- Много харесвам неговата игра. Той е един от най-коварните играчи. Понякога мога да се поставя в неговите обувки и да отгатна какво следва, само че няма как да познавам всеки път. Както казах, той е много експлозивен на корта и трябва непрекъснато да го поставяш в неудобни позиции. Важно е сам да генерираш сила в ударите си, защото иначе трудно би могъл да издържиш на неговите удари. Понякога нещата са като игра на котка и мишка. Просто чакаш да видиш кой пръв ще вдигне темпото на игра. Знам, че той усеща нещата по същия начин. Алкарас е толкова завършен играч за възрастта си. Харесвам неговия стил, защото постоянно ме държи нащрек и може би това е най-близкото до пасване.

За това дали е намерил стратегия, с която да побеждава Алкарас и каква е разликата с трите му по-ранни загуби от испанеца:

- Това са напълно различни мачове. Мислех си да погледам малко от мача ни в Шанхай, но се отказах, защото всичко е много по-различно и просто исках да изляза на корта и да не мисля за това. Исках да започна на чисто и го направих веднага. Нямах намерение просто да вкарвам топката и да го чакам да сбърка, така че сам поех инициативата и се опитах да го нараня при всяка възможност. Това е простичкото нещо, което ми помогна да спечеля.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Григор: Исках сам да нараня Алкарас, а не да чакам грешки; почти не съм тренирал тези дни Калоян Соколов
Теми:  
atp | бгтенис | григор димитров | интервюта | маями | пресконференция

Коментари





Следвайте ни в Facebook