Григор за сравненията с Федерер, решенията в миналото и промените през новия сезон

от в 17:36 на 28.02.2023
Калоян Соколов

Марсилия продължава да не е сред най-щастливите тенис дестинации за Григор Димитров, който през този сезон записа първата си победа изобщо във френския град, но впоследствие отстъпи на Александър Бублик в четвъртфиналната фаза, макар че имаше два мачбола. Все пак прогресът в играта на Димитров е безспорен от началото на 2023-та и можем да бъдем сериозно обнадеждени за предстоящите турнири с участието на първата ни ракета, а именно Мастърсите в Индиън Уелс и Маями. Самият Димитров не скри, че към момента подхожда по по-различен начин, а това определено му носи успех. Въпросното откровение дойде в интервю пред We Are Tennis, което се проведе именно в Марсилия и в него можем да прочетем как най-добрият български тенисист направи една цялостна ретроспекция на досегашния си професионален път в спорта.

За пръв път игра в Марсилия през 2009-а година, когато загуби на старта от Жил Симон. Какво щеше да кажеш тогава, ако някой беше ти казал, че 14 години по-късно все още ще се състезаваш на най-високото ниво и ще си обратно тук в Марсилия?

- Би ми прозвучало напълно правилно. Прекрасно е да се завръщаш на места, от които кариерата ти е започнала. Вярвам в подобни моменти. Важно е откъде си започнал и къде ще завършиш, но за щастие, то все още съм далеч от края. Оценявам това, че след 14 години съм отново тук и все още играя силен тенис.

Минавайки през всички тези години, то можеш ли да посочиш нещото, с което си най-горд?

- Постоянството да продължаваш напред в периоди, когато на пръв поглед не виждаш изход и си изгубил своята увереност. Има много подобни тежки обстоятелства, но винаги съм намирал нужния кураж да не спирам.

Би ли променил нещо в кариерата си, ако сега я започнеш отначало?

- Наскоро говорих с някого по същата тема. Не съм сигурен дали щях да направя някакви големи промени. Може би все пак бих променил някои дребни решения, които ми се е налагало да взема прекалено бързо.

Сравняваха те с Роджър Федерер и дори носеше прякора "Бейби Фед". Как гледаш в момента на този период?

- Това е пример за младите играчи, че никой не трябва да носи подобно бреме. Това беше изключително неуместно сравнение в моите очи и съм щастлив, че изградих собствено име.

Новият сезон тепърва започна добре за теб, след като достигна до полуфиналите в Ротердам и третия кръг на Аустрелиън Оупън, където загуби от бъдещия шампион Новак Джокович. Какво да очакваме от Григор Димитров през новия сезон?

- Най-важното е да бъда здрав. Наслаждавам се на процеса и работя много здраво. Опитвам се да правя някои неща по-различно, като ще се опитам да играя малко повече отпреди и ще се постарая да изляза от зоната си на комфорт. Това ще ме направи по-добър във всеки един департамент.

В Ротердам игра заедно с Никола Маю. Може ли да ви очакваме отново заедно на корта до края на сезона?

- С най-голямо удоволствие, но не знам дали той би искал да играе с мен. Несъмнено говорим за един от най-добрите тенисисти на двойки изобщо. Нико беше страхотен играч и на сингъл, срещу когото съм се изправял множество пъти и освен това е едно от най-приятните момчета в Тура. Ако той го пожелае, то ще бъда повече от щастлив да си партнираме отново.

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Григор за сравненията с Федерер, решенията в миналото и промените през новия сезон Калоян Соколов
Теми:  
atp | бгтенис | григор димитров | интервю | марсилия

Коментари





Следвайте ни в Facebook