Как Григор Димитров стигна до знаменития обрат срещу Медведев? (анализ)

от в 12:38 на 14.10.2021
Калоян Соколов

Григор Димитров постигна първата си победа срещу представител на топ 2 в ранглистата от 2016-а година насам, след като преодоля съпротивата на Даниил Медведев в драматичен двубой от осминафиналите на Индиън Уелс и лиши руснака от възможността да завърши сезона под номер едно в света. Първата ни ракета изигра най-силния си мач от началото на сезона и напълно заслужи успеха си, но нека заедно да разгледаме как българинът съумя да надиграе на практика почти непобедимия си през сезона опонент.

Тактиката и благодетелите

Григор използваше по прекрасен начин бекхенд слайса си, с който движеше Медведев по целия корт и не му даваше никаква скорост на топката, от която той би могъл да вдине темпото на игра. Сеченият бекхенд на Григор падаше много ниско и имаше необходимата острота, защото в противен случай шампионът от Ню Йорк по никакъв начин не би бил затруднен и просто ще удължава максимално разиграването, докато не дочака грешка от другата страна на мрежата.

Скоростта на кортовете беше друг плюс за родния ни представител, тъй като сервисът на топ поставения далеч не му носеше особен брой лесни точки и Гришо с лекота влизаше в продължителни размени. Поначало това е груба грешка срещу състезател с профила на руснака и видяхме нагледно това в първата част на сблъсъка. Там нашият сънародник често не можеше да издържи на наложения ритъм и натискаше необуздано спусъка, а езикът на тялото му беше крайно негативен по средата на втория сет.

Смяната на плана в движение

Тук обаче дойде ключовата промяна за хасковлията. Той отне от скоростта на началния си удар и вече влизаше с уверен кик сервис в точката, след което можеше да се измести на любимия си форхенд и да осъществи постепенен натиск върху дефанзивата на противника, докато изчака удобната за атака топка. Димитров просто не даваше възможност на втория в света да контрира, държейки топката в центъра на корта и сменяше посоката, когато вече е готов да нанесе уинър.

Медведев обича еднообразните разигравания и това е запазена негова територия, а Григор постоянно го държеше нащрек с къси топки и излизания към мрежата. Точно креативността е съставката, която може да изкара московчанина извън релси, защото вече трябва да играе тенис не по собствените си правила и го видяхме как излезе до такава степен извън кожата си, че спря да следва собствените си добродетели и беше константно надиграван от дъното на корта.

Всеки състезател трябва да бъде подготвен за множество пробягани километри в евентуален сблъсък с руснака и за пореден път си пролича колко сериозен атлет е Григор Димитров. Неведнъж сме виждали как топ играчите просто омаломощават съперниците си в хода на срещата и те не издържат на натоварването, както се случи с младите Дженсън Бруксби и Холгер Руне в битките им с Джокович на US Open, който има подобен игрови план с този на Даниил Медведев.

Българинът беше готов да приеме тази физическа битка и тук отново беше облагодетелстван от условията в пустинята, които му позволяваха да достигне до повечето агресивни удари на опонента си и ясно му показа как сам ще трябва да си спечели двубоя. Този обрат на събитията сякаш не беше очакван от фаворита и напрежението се стовари с цялата си тежест върху него. Свикнали сме световният номер 2 да спазва каменно изражение, само че в миналото той нерядко е давал воля на негативните емоции, когато се чувства слаб и Гришо най-после отново проби тази заздравена вътрешна негова обвивка.

Надеждата на хоризонта

Всичко това ни показва, че победата на Григор Димитров е микс между множество събрани в перфектен баланс елементи, но един неспоменат досега се извисява над тях. Това е именно възвърналото се самочувствие и вяра у Григор, защото всички знаем какъв тенис е способен да играе, щом се намира на гребена на вълната.

Самият Димитров призна, че е спечелил много повече от един мач. Българинът триумфира в битката със самия себе си и си доказа, че отново може да побеждава най-добрите в света, а това може само да ни радва и обнадежава, че предстоят още множество спечелени мини сражения по пътя към голямата цел, която без съмнение е трофеят в пустинята!

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Как Григор Димитров стигна до знаменития обрат срещу Медведев? (анализ) Калоян Соколов
Теми:  
atp | анализи и истории | бгтенис | григор димитров | даниил медведев | индиън уелс

Коментари





Следвайте ни в Facebook