Кузманов отрази мачбол и ще играе за втора Чаланджър титла в кариерата си!

от в 13:00 на 19.02.2022
Калоян Соколов

Забележителният рейд на Димитър Кузманов в индийския град Бенгалуру изглеждаше на път да приключи през днешния ден, тъй като Мико изостана със сет и 3:5 гейма от Енцо Куако, ала за пореден път демонстрира своите морално-волеви качества и реализира един от най-ценните си обрати някога, за да намери място на трети Чаланджър финал в кариерата си. Нашето момче беше принудено да отразява мачбол в края на втората част, но отвърна с брилянтна акция към мрежата и оттам насетне пое контрола над събитията на корта, триумфирайки с крайното 4:6 7:5 6:4. Съперник на Кузманов в утрешния финал ще бъде топ поставеният Александър Вукич, чийто сезон стартира по невероятен за него начин, защото играчът се класира за първи четвъртфинал на ниво ATP и освен това записа дебютен успех в Големия Шлем, надигравайки коравия Лойд Харис на старта в Мелбърн.

Срещата не започна никак позитивно за българина, който беше пробит на старта, а впоследствие не се възползва от шансовете си за рибрейк и се оказа догонващ с 0:3 гейма. Мико съумя да върне единия от пробивите, само че отново беше неубедителен от линията за начален удар и Куако възстанови преднината си. Тогава последва сериозен подем в действията на нашия национален състезател, което му позволи да изравни за 4:4, но французинът се мобилизира и не допусна пълен обрат в сета, спечелвайки последните два гейма в него.

Втората част се превърна в борба за оцеляване за родния ни представител, защото подаванията му бяха непрекъснато застрашени, ала той показваше завидна смелост в най-важните моменти и успяваше да поддържа паритета. Пловдивчанинът отрази общо пет точки за пробив, за да поведе с 3:2, и изглеждаше все по-сигурен на корта. Кузманов категорично показваше по-голяма агресия от двамата състезатели, ала третият поставен впечатляваше с невероятно придвижване по корта и постоянно караше опонента си да играе допълнителни удари, докато не изчака пропукването от негова страна, и скоро фаворитът имаше възможност да сервира за победата.

Изведнъж Куако просто се срина под напрежението, допусна няколко двойни грешки и закономерно загуби началния си удар. Втората ни ракета пък действаше с постоянно нарастваща увереност, като често виждахме в употреба отлични бекхенди по правата и значително изострено изпълнение на сервис, а всичко това изведе сънародника ни до преднина от 6:5.

Грешките продължиха да изобилстват в действията на световния номер 155, но Мико не беше достатъчно прецизен при отворилите се шансове и изглеждаше, че ще наблюдаваме тайбрек. Тогава българският тенисист впечатли с изпълнение на безупречен бекхенд смач, а той беше последван от фантастичен лоб и така всичко трябваше да се реши в трети сет.

Кузманов откри подобаващо финалната част, само че съперникът му също вече изглеждаше готов за битка и показваше далеч по-голяма точност в опитите си за агресивни продължения. Тези обстоятелства не попречиха на пловдивчанина да показва най-доброто от себе си и скоро станахме свидетели на пълен обрат, когато Куако запрати рутинен бекхенд извън очертанията на корта и сдаде подаването си.

Родният ни представител безпроблемно разви аванса си до 4:1 в своя полза и изглеждаше на прага от победата, имайки предвид, че достигна до нови два шанса за реализирането на брейк, с който до голяма степен щеше да бъде сигурен победител. Тази перспектива обаче не се сбъдна и французинът се завърна с пълни сили в съревнованието, намалявайки изоставането си до 3:4.

Реакцията на Мико беше мигновена и третият поставен бе поставен в ситуация да брани началния си удар, но изпълни много слаба къса топка и нашият сънародник получи възможност да застане на сервис линията в опит да сложи точка на двубоя. Българинът не повтори грешката на противника си и направи серия от прекрасни точки, с които си осигури място в утрешния финал.

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Кузманов отрази мачбол и ще играе за втора Чаланджър титла в кариерата си! Калоян Соколов
Теми:  
александър вукич | бенгалуру | димитър кузманов | енцо куако | Обзори | Чаланджър

Коментари





Следвайте ни в Facebook