Надал: В момента губя по-често от обикновено и това ме кара да се чувствам уязвим

от в 14:46 на 14.01.2023
Калоян Соколов

Рафаел Надал постигна истински тенис подвиг на миналогодишния Аустрелиън Оупън, когато се завърна от 0:2 сета и пробив пасив срещу Даниил Медведев, като в крайна сметка завоюва трофея и по този начин се превърна в носител на т.нар "двоен кариерен Шлем", а именно спечелването на поне две титли от всяка една "мейджър" надпревара, с което можеше да се похвали единствено Новак Джокович. Още по-впечатляващото беше, че испанецът не беше участвал на никакви състезания в рамките на почти половин година и дори не беше сигурно, че ще продължи своята кариера, но за пореден път Матадора ни даде да се разбере, че никога не може да бъде отписван.

Точно тези обстоятелства не могат да ни позволят да го зачеркнем сред претендентите за трофея в Мелбърн през този сезон, макар че Рафа стартира 2023-та с две поредни загуби, правейки най-лошия си старт на календарна година в своята кариера. Защитаващият шампион пък сам признава как самочувствието му в момента е далеч от връхната си точка, само че не отписва шансовете си за 23-ти триумф в Големия шлем:

"Не отричам, че се чувствам уязвим, защото в момента губя по-често от обикновено. Такива моменти са част от работата ми и трябва да приема случващото се и да се опитам в процеса на работа да достигна до обичайното си ниво на увереност. За да се случи това, то имам нужда да запиша няколко победи. Имах редица трудни моменти във втората половина на миналия сезон, само че не искам пак да говорим на тази тема. Истината е, че не играх толкова лошо в първите си два мача за годината, но загубих от двама страхотни съперници, като спокойно можех да спечеля всяка една от тези срещи.

Сега ми предстои едно от най-трудните възможни изпитания за двубой в първи кръг. Дрейпър е млад, бърз и прогресира непрекъснато в световната ранглиста. Той играе отличен тенис и предизвикателството ще е голямо още на старта. Наясно съм с качетвата му и вероятно го очаква страхотна кариера, ала опитът е на моя страна и съм готов да се боря за всяка една точка.

Вече от три седмици тренирам в Мелбърн и съм свикнал напълно с условията. Не мога да кажа какво ще се случи в понеделник, въпреки че определено се чувствам далеч по-добре спрямо United Cup. Достатъчно опитен съм и знам, че дори да отпадна в първия кръг, то няма да е краят на света. Ще ми бъде тежко, но едно поражение не би ме спряло да продължа напред, тъй като виждам как прогресирам с всяка една изминала седмица. Краката ми вече са по-бързи и имах чудесна подготовка за турнира, така че съм позитивно настроен и мога да направя силен Аустрелиън Оупън, ако премина успешно през първите кръгове. Чувствам се готов за старта на надпреварата и се нуждая единствено от това да запиша няколко победи, за да заиграя с по-голяма доза увереност.

В крайна сметка в спорта се помнят единствено победителите. Ще остана в паметта на хората с 22-те си титли от Шлема, а не с това как съм отпаднал рано в 50 други състезания. Случилото се през миналата година в Мелбърн е един от най-специалните ми моменти изобщо на корта и завинаги ще остане в сърцето и спомените ми. Надявам се да изживея същата емоция поне още веднъж" - сподели Рафа на своята пресконференция преди турнира.

Източник: Tennis Majors

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Надал: В момента губя по-често от обикновено и това ме кара да се чувствам уязвим Калоян Соколов
Теми:  
atp | Аустрелиън Оупън 2023 | интервюта | рафаел надал

Коментари





Следвайте ни в Facebook