Най-младият участник на АО: 17-годишният Шен, който е готов да покори върха в спорта

от в 16:00 на 12.01.2023
Калоян Соколов

Китайският спорт се развива изключително бурно през последните две десетилетия и страната винаги е основният съперник по медали на САЩ, когато се стигне до Олимпийски игри. По някаква причина обаче, то страната с най-голямо население в света така и не можеше да се сдобие със състезател на най-високо ниво в мъжкия тенис.

Изглежда обаче това е напът да се промени, защото днес 17-годишният Джунчен Шен се класира за основната схема на Аустрелиън Оупън, надигравайки Зжомбор Пирош в последователни сетове и така ще бъде най-младия участник в Мелбърн.

Ако това постижение не е достатъчно впечатляващо само по себе си, то нека ви кажем, че Шен завърши 2021-ва година под номер едно в ранглистата при юношите, а резултатите му бяха повече от задоволителни в първия му пълен сезон при мъжете, в който влезе в топ 200 и спечели дебютна Чаланджър титла.

Освен това китаецът беше на възраст от едва 16 години и 8 месеца, когато завоюва третия си професионален трофей, наредждайки се по този показател единствено зад Андрей Рубльов, Карлос Алкарас, Хуан Мартин Дел Потро и Рафаел Надал в цялата история на тениса.

 Голяма заслуга за всички тези скорошни успехи на тийнейджъра пък имаше бившия номер едно Марсело Риос, който дори изказа мнение как потенциалът на Шанг е по-голям от този на Алкарас и младокът също така разполага с гъвкавкостта на Новак Джокович.

Изглежда все пак екстравагантният чилиец не се е разбирал достатъчно добре с бащата на момчето и е бил уволнен поради тази причина. Впоследствие южноамериканецът разкри пред медиите, че 17-годишният тенисист е твърде затворен и е програмиран единствено да изпълнява, което затруднява процеса на работа, защото липсва всякакъв процес на комуникация и обмяна на идеи.

В момента първата ракета на Китай работи съвместно с последния треньор на Григор Димитров, а именно Данте Ботини и продължава да се готви в световноизвестната академия IMG, за която заминава още на 11-годишна възраст и е едно от любимите протежета в последните години от живота на Ник Болетиери.

Спортният ген е друга неминуема съставка от успехите на Джунчен, тъй като неговият баща е бил един от най-добрите футболисти в китайския национален отбор, докато майка му е бивша световна шампионка по тенис на маса и сякаш талантливият левичар е орисан за велики дела на най-голямата тенис сцена.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Най-младият участник на АО: 17-годишният Шен, който е готов да покори върха в спорта Калоян Соколов
Теми:  
atp | джунчен шан | любопитно

Коментари





Следвайте ни в Facebook