Няма да има 23-та: Вдъхновен Тиафо изигра мача на живота си и спря Надал на US Open!

от в 01:20 на 06.09.2022
Калоян Соколов

Рафаел Надал нямаше особено добра игрова практика преди началото на US Open, защото преди това получи 7-милиметрово разкъсване на коремен мускул по време на четвъртфиналния си двубой на Уимбълдън и трябваше да отсъства за над месец от кортовете. Впоследствие 21-кратният носител на "мейджър" трофеи се появи за участие на Мастърса в Синсинати, ала загуби още на старта от бъдещия шампион Борна Чорич и определено имаше доста въпросителни около формата на левичаря. Така манакорецът замина за Откритото първенство на САЩ, имайки само един изигран мач на твърди кортове зад гърба си, и въобще не беше убедителен с представянето си в началото на надпреварата, макар че намери начин да се класира за осминафиналите.

Там обаче му предстоеше първия сериозен тест в състезанието, а именно среща с американеца Франсис Тиафо, който винаги е способен на сериозни изненади пред родна публика. В крайна сметка световният номер 26 показа далеч по-високо ниво на енергия в хода на сблъсъка и така нанесе първа загуба на ибериеца на ниво Голям шлем през 2022-ра - 6:4 4:6 6:4 6:3. Успехът донесе дебютно класиране за Тиафо във финалната осмица на домашния му Шлем и сега ще трябва да се изправи срещу Андрей Рубльов, когото победи на същия турнир през миналия сезон.

Местният представител изглеждаше пределно мотивиран от самото начало и постоянно поставяше под натиск четирикратния шампион. Тиафо се стараеше непрекъснато да променя темпото на разиграванията, като избягваше продължителните размени от дъното на корта и действаше със сериозна доза агресия. Тази тактика напълно се отплати на 22-рия поставен, който буквално летеше по корта и заслужено реализира пробив в седмия гейм, с чиято помощ си осигури спечелването на сета.

Американецът продължи да държи инициативата във втората част, докато Надал се придвижваше несигурно по корта, а ударите му не затрудняваха с абсолютно нищо неговия съперник. Аутсайдерът изглеждаше напълно освободен от всякакъв вид нервно напрежение и черпеше енергия от бурно подкрепящата го публика. Все пак Матадора се държеше в резултата и поддържаше преднината си до 5:4, когато последваха няколко неочаквани неточности на по-нискоранкирания играч. Това позволи на Рафа да притисне своя съперник и заслужено се добра до сетбол, след което дойде ред на двойна грешка от страна на Тиафо и имахме пълен паритет между двамата състезатели.

Тези обстоятелства по никакъв начин не повлияха негативно на местния представител, чиито отигравания сякаш ставаха все по-мощни. Испанецът пък определено омекна и предостави доброволно контрола над двубоя на опонента си, който изглеждаше напълно уверен в себе си и нямаше трудности да реализира втория си брейк от началото на мача и да се откъсне напред с 2:1 сета.

Отговорът на Надал не закъсня и той повиши значително равнището си. Третият поставен контрираше умело опитите за атаки на американеца и поведе с 3:1, като изглеждаше, че влизането в пета част е само въпрос на време. Изведнъж Тиафо започна да прави уинъри от всяка една позиция на корта и не се страхуваше да търси излизания към мрежата. Постепенно съотношението на силите се обърна и категорично по-младият играч изглеждаше в пъти по-свеж и не загуби нито гейм повече до края на срещата, постигайки най-голямата сензация досега на US Open.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Няма да има 23-та: Вдъхновен Тиафо изигра мача на живота си и спря Надал на US Open! Калоян Соколов
Теми:  
atp | us open 2022 | Обзори | рафаел надал | франсис тиафо

Коментари





Следвайте ни в Facebook