Нов финалист в Тура: Световният №77 спаси 5 мачбола и ще спори с Манарино за трофея в Майорка

от в 21:33 на 30.06.2023
Мартин Петков

АТР 250 турнирът в Майорка през настоящата седмица ще остане до голяма степен в спомените на почитателите на тениса като последната надпревара в кариерата на вече пенсионирания Фелисиано Лопес. Състезанието обаче ни предложи и немалко изненадващи резултати, сред които бе отпадането на защитаващия шампион Стефанос Циципас още на старта в испанския град, за да може напълно типично за седмицата преди Голям шлем да станем свидетели на наглед неочаквани герои в мача за трофея, именно каквито са ветеранът Адриен Манарино и сензацията Кристофър Юбенкс.

Сблъсъкът между наскоро дебютиралия в топ 100 Юбенкс и завръщаващия се към най-добрите си дни на корта Лойд Харис трябваше да определи първият финалист в Майорка, като имахме възможността да се насладим на сериозна драма в решителния сет, когато американецът спаси цели пет мачбола, за да сътвори пълен обрат, фиксирайки крайното 4:6 6:3 7:6(9). По този начин световният номер 77 продължава да достига нови измерения в своята кариера през тазгодишната тенис кампания и утре му предстои да излезе на корта за дебютния си финал на ниво АТР.

Самата среща стартира крайно неубедително за Юбенкс, който инкасира пробив на нула още в откриващото си подаване за мача, като оттам насетне южноафриканецът се концентрира върху собствения си сервис и без да допусне каквото и да било пробойни в играта си, се доближи на един сет разстояние от победата. С настъпването на втората част проблемите за американеца бяха напът да се влошат още повече, след като той предостави два брейкбола на противника си, ала именно изправен до стената, световният номер 77 се мобилизира и заигра открито атакуващо, при което не просто удържа началния си удар, а дори отмъкна гейма на някогашния представител на топ 30 и повече не погледна назад, възстановявайки общия резултат в срещата.

Решителният сет пък ни предложи сериозни възходи в представянето на всекиго от двамата непоставени тенисисти, като повратният момент настъпи в десетия гейм, когато американецът сервираше за оставането си в двубоя при 4:5 и изостана с 0:40, което означаваше три мачбола пред Харис, ала световният номер 77 не трепна под напрежение и оцеля, за да станем свидетели впоследствие на тайбрек. В него представителят на "черния континент" продължи да поддържа нивото си високо и си осигури още два шанса да сложи точка на спора в съревнованието, но Юбенкс вложи сърцето и душата си в тези минути, с което привлече и публиката на своя страна, като обърна пълния развой на събитията и изкова безспорно най-сладката победата в кариерата си.

Във втория полуфинал пък един срещу друг се изправиха една от големите сензации в турнира Яник Ханфман, който елиминира Стефанос Циципас, и реномираният специалист на трева Адриен Манарино, като именно големият опит на френския ветеран изигра своята ключова роля и той постигна успех в последователни сетове - 7:6(4) 6:4. Така световният номер 43 ще има страхотната възможност да прибави към колекцията си нова титла от зелената настилка, след тази в Хертогенбош отпреди четири години, ала за целта ще трябва да се справи с дебютанта в такава фаза на АТР турнир Кристофър Юбенкс.

Още от самото начало на двубоя се създаде впечатлението, че двамата непоставени тенисисти са избрали да играят агресивен тенис с бързи комбинации от основната линия, като сервиращите нямаха обичайното си господство за мачовете върху тревни покритие и макар левичарят на два пъти да разполагаше с преднина от пробив, то в крайна сметка германецът се връщаше в резултата, с което ни предстоеше да наблюдаваме тайбрек. В него подаващите най-после имаха своето превъзходство и задаваха темпото, но грешка от страна на световния номер 48 му коства прескъпо, след като Манарино се сдоби с бленувания минибрейк аванс и не го изпусна, за да запише откриващия сет на сметката си.

Във втората част интензивността и качеството в разиграванията спаднаха, предвид факта че неточностите от двете страни на мрежата зачестиха, но това далеч не попречи на сервиращите да печелят безпроблемно своите подавания, като наглед събитията предвещаваха нов тайбрек. Не така обаче мислеше французинът, който с достигането на десетия гейм усети възможността си да вдигне оборотите, като матира Ханфман чрез няколко изпинани комбинации в близост до мрежата, за да си осигури мачбол и само минута по-късно място в мача за титлата.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Нов финалист в Тура: Световният №77 спаси 5 мачбола и ще спори с Манарино за трофея в Майорка Мартин Петков
Теми:  
atp | адриан манарино | кристофър юбенкс | лойд харис | майорка | яник ханфман

Коментари





Следвайте ни в Facebook