Нова стъпка в грешната посока: Тийм се оказа безсилен срещу световния №100 в Сантяго

от в 03:21 на 01.03.2023
Мартин Петков

През последните сезони немалко тенисисти, които бяхме свикнали да виждаме в челните позиции на световната ранглиста, претърпяха сериозен спад в равнището си поради една или друга причина, като несъмнено първото име, което ни изниква в този списък, е това на бившия шампион от US Open и някогашен номер три Доминик Тийм. Австриецът се сблъска с контузия в китката преди близо две години, след която така и не успява да се съвземе, като стартира по крайно неубедителен начин настоящия сезон с едва една победа в седем мача, но въпреки това получи "уайлд кард" за АТР 250 турнира в Сантяго.

На старта в чилийската столица жребият отреди на световния номер 99 да срещне друг състезател, участващ посредством специална покана от организаторите, в лицето на домакинския представител Кристиан Гарин, който подобно на Тийм се намира в ужасяващ период на кариерата си и от един от най-добрите специалисти в Тура на клей се свлече до класиране непосредствено зад именития си съперник, заемайки последната позиция в топ 100. Сблъсъкът между тях се оказа поредното разочароващо представяне на Доминатора, след като чилиецът и бивш шампион в надпреварата го обезличи и за радост на домакините, триумфира с победата след час и 44 минути на корта - 6:2 7:6(2). По този начин поредният провал за австриеца стана факт, докато световният номер 100 си гарантира среща във втория кръг с миналогодишния подгласник в състезанието и трети поставен в схемата - Себастиан Баез.

Двубоят имаше мечтан старт за местния любимец, който засвидетелства класата си за игра на землена настилка още в дебютните минути за мача и спечели поредица от интензивни размени от дъното на корта, за да поведе с пробив. Оттам насетне Гарин демонстрира, че е загърбил проблемите си на начален удар, които неведнъж са му попречвали в миналото да излезе като краен победител в мачовете си, и успяваше по отличен начин да пресира сервиса на австриеца, който впоследствие за втори път причисли към сметката си, а с това и записа откриващия сет срещу името си.

Във втората част Тийм значително подобри позицията си на корта и макар да изпитваше неминуеми трудности в миговете си на сервис, то той със завидно самочувствие в тези минути продуцираше най-добрите си удари, което придружено от безупречността на чилиеца на собствено подаване означаваше, че ни предстои да наблюдаваме закономерен тайбрек. В него още от първата точка световният номер 100 взе инициативата с минипробив в актива си и скоропостижно дублира аванса си, пречупвайки нагледно съпротивата на бившия шампион от US Open, което позволи на Гарин да разгърне потенциала си в заключителните точки от срещата и след поредица от многоходови акции, завърши успешно, някогашният номер 17 се поздрави с крайната победа.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Нова стъпка в грешната посока: Тийм се оказа безсилен срещу световния №100 в Сантяго Мартин Петков
Теми:  
atp | доминик тийм | кристиан гарин | сантяго

Коментари





Следвайте ни в Facebook