Огромни финансови проблеми тормозят женския тенис: WTA с важна крачка към спасение

от в 13:06 на 13.09.2022
Калоян Соколов

Тенисът несъмнено е сред най-популярните индивидуални спортове в световен мащаб и това позволява на най-добрите играчи да печелят огромни суми от наградните фондове на големите турнири. Надпреварите от Шлема почти всяка година предлагат по-привлекателни чекове за шампионите, тъй като спонсорите непрекъснато се множат и нагледен пример е случилото се на тазгодишния US Open, където Карлос Алкарас и Ига Швьонтек прибраха по 2,6 милиона долара поотделно.

За съжаление, то нещата далеч не стоят така при надпреварите от по-ниска категория и женският тенис се намира в повече от деликатна позиция. Оказва, че мъжете заработват със 75 процента повече от своите колежки в хода на годината, а единствено изключение правят състезанията от категория WTA 1000 в Пекин (не е провеждано от 2020-та), Маями, Индиън Уелс и Мадрид. Оказва се обаче, че WTA среща сериозни трудности да догони финансовите параметри на ATP и дори изброените събития са покривани с цената на невъзможни усилия. Ако се позовем на реномираното издание The Times, то организацията е натрупала 8-цифрени дългове и страда от липса на нови инвеститори.

Точно това е подтикнало Стив Саймън да продаде 20 процента от дяловете на Женската тенис асоциация, а купувачът ще бъде частната консултантска компания - CVC Capital Partners. По този начин ръководителят на WTA има за цел да осигури достатъчно добър стандарт на тенисистките, така че техният труд да бъде максимално изравнен с този на състезателите в мъжкото направление на спорта. Въпросната сделка е одобрена и от тримата представители в Борда на директорите, а гласуването за предприемането на тази стъпка е била проведено по време на US Open, само че официалните резултати към момента не са оповестени. 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Огромни финансови проблеми тормозят женския тенис: WTA с важна крачка към спасение Калоян Соколов
Теми:  
atp | wta | любопитно

Коментари





Следвайте ни в Facebook