От 1:4 в третия сет: Циципас осъществи обрат срещу играч с две загуби в последните си 19 мача

от в 19:32 на 26.10.2023
Мартин Петков

Стефанос Циципас трябваше да потрепери в осминафиналния си двубой на АТР500 турнира във Виена, след като бе напът да се сбогува с участието си в надпреварата, ала сътвори страхотен обрат и е сред топ 8 в австрийската столица. Гъркът имаше наглед леката задача да премери сили с намиращия се в страхотна спортна форма квалификант Томаш Махач, но сблъсъкът се превърна в същински тенис трилър, в който световният номер 7 се завърна от 1:4 в решителния сет и заслужи победата след двучасов престой на корта - 6:3 4:6 7:5.

С това четвъртият поставен елиминира един от "подводните камъни" в схемата и избегна изненадата, като си подпечата класирането за четвъртфиналната фаза, където ще се изправи срещу друг състезател с подобен статут в лицето на участващия посредством "уайлд кард" Борна Гойо.

Гъркът стартира по възможно най-добрия начин двубоя, след като успяваше да взима рано топката, което му позволи да дирижира събитията на корта и без особени трудности, се поздрави с ранен пробив аванс. От този момент нататък пък безупречният сервис на четвъртия поставен свърши останалото до края на откриващия сет и той направи първата крачка по пътя към победата.

Същевременно играта на световния номер 74 се подобри значително, което му донесе нужната самоувереност да отпусне ръката си в атакуващ план, но с това настъпиха и купища неточности, довели до два брейкбола на сметката на фаворита. Изправен до стената, квалификантът заложи на прийома "сервис-мрежа" и се измъкна от неблагоприятното си положение, преди да наелектризира обстановката във фундаменталния десети гейм, когато пласира поредица от свръхзвукови уинъри и с дебютния си пробив за срещата, поднови равенството в отделните сетове.

Стореното от Махач в тези минути пък нагледно го вдъхнови да продължи да бъде все така агресивен и в началото на решителната трета част, когато печелившите отигравания от ракетата му често пъти оставяха четвъртия поставен безмълвен. В това време фаворитът далеч не можеше да се похвали с особена успеваемост при размените от основната линия и инкасира купища грешки, които доведоха до пробив в актива на чеха, но при този развой на събитията "сигналната лампа" на секундата светна за Циципас и той откликна със серия печеливши комбинации от форхенд, изравнявайки статуквото - 4:4.

С това си действие гъркът до голяма степен сломи духа на световния номер 74, като го обезвери и в заключителното подаване за мача го размина неколкократно в близост до мрежата, за да осъществи решаващ пробив в последния възможен момент и броени минути по-късно ликуваше с победата.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
От 1:4 в третия сет: Циципас осъществи обрат срещу играч с две загуби в последните си 19 мача Мартин Петков
Теми:  
atp | виена | стефанос циципас | томаш махач

Коментари





Следвайте ни в Facebook