Отлично начало: Циципас се спаси от проблеми срещу 61-вия в света и потегли с успех на АО!

от в 10:51 на 16.01.2023
Мирела Николова

Стефанос Циципас безспорно е сред фаворитите за спечелването на трофея на тазгодишния Аустрелиън Оупън, имайки предвид великолепното му представяне по време на отборното състезание United Cup, където не загуби нито един двубой от общо четири изиграни. Днес гъркът затвърди тези впечатления и откри с трисетов успех кампанията си на първия за годината турнир от Големия шлем, надделявайки над световния №61 Куентин Алис. Балканецът записа рутинен трисетов успех с 6:3 6:3 7:6(6), за да си резервира място във втория кръг, където му предстои двубой срещу победителя измежду Яник Ханфман и Ринки Хиджиката.

Световният №4 наложи волята си още от самото начало на мача, като често го виждахме да миксира плоски удари със сечени такива, дочаквайки пропуск от своя противник. Той не се нуждаеше от много време, за да нанесе пробив и да отвори разлика от 4:1. Циципас демонстрираше забележително ниво на собствен сервис, което в комбинация с непрекъснато нарастващия брой печеливши удари от негова страна го изведе до скоропостижен успех в откриващата част.

Статуквото на корта не се промени и във втория сет, където френският представител продължаваше да не успява да се справи с вариативната игра на противника си. Поставеният под номер три демонстрираше изумителна стабилност от дъното на корта, след като бе свел пропуските си до минимум, и в петия гейм осъществи пробив, който се оказа напълно достатъчен за гърка да дублира аванса си в общия резултат.

Циципас продължи да доминира събитията и в третата част, като още на старта там реализира пробив и поведе с 2:0. Оттам насетне обаче нивото му рязко спадна, с което през французина се откриха възможности за връщане в мача. Алис значително ускори ударите си и все по-често ставахме свидетели на мълниеносни уинъри от неговата ракета, с чиято помощ той записа 4 поредни гейма в актива си и обърна до 4:2. Последва мигновена реакция на гърка, който съвсем скоро възвърна равенството и съумя да доведе нещата до тайбрек след четири спасени мачбола.

Дългият гейм стартира по чудесен начин за 61-вия в света, който благодарение на мощните си удари успяваше да сломи защитата на Циципас и поведе с 4:1. Тогава обаче миналогодишният полуфиналист показа на какво е способен и след няколко отлично конструирани атаки обърна хода на събитията, за да се поздрави с първа победа на тазгодишния Аустрелиън Оупън.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Отлично начало: Циципас се спаси от проблеми срещу 61-вия в света и потегли с успех на АО! Мирела Николова
Теми:  
atp | Аустрелиън Оупън 2023 | Обзори | стефанос циципас

Коментари





Следвайте ни в Facebook