Поглед в миналото или как 15-годишният Рафаел Надал изуми тенис обществеността

от в 10:26 на 30.04.2022
Калоян Соколов

Рафаел Надал започна настоящия сезон по великолепен начин, триумфирайки с рекордна 21-ва титла от Големия шлем, която определено му дава сериозен аргумент в спора за това кой е най-великият тенисист за всички времена. Всеки голям играч е трябвало да извърви своя път към върха, а той стартира изключително рано за испанеца. Всъщност вчера бившият номер едно отбеляза 20-тата си годишнина от своята първа победа в ATP Тура, а нека с вас се върнем именно към събитията тогава и да си припомним по какъв начин Матадора е изгрял на световната тенис сцената.

Пренасяме се обратно в далечната 2002-ра, когато Надал е едно напълно безизвестно 15-годишно момче, което обаче демонстрира огромен потенциал и е с години напред в развитието си спрямо почти всички свои връстници. Тези обстоятелства не убягват на неговия чичо Тони и той решава, че племенникът му само ще загуби време, ако се състезава при юношите. Така младият талант преминава директно в мъжките надпревари, като разчита на покани от страна на организаторите.

Нещата обаче не стартират съвсем гладко за Рафа, който записва 2 загуби от общо 3 мача на възможно най-ниското професионално ниво. Това обаче не спира директорът на ATP турнира в Майорка да възнагради манакореца с "уайлд кард" за участие в основната схема на състезанието. Повечето специалисти тогава са на мнение, че е твърде рано за Надал да води битки с най-добрите в света и очакват ново негово ранно поражение, но нещата се развиват по съвсем друг начин.

Младежът се изправя срещу опитния парагваец Рамон Делгадо в откриващия кръг на надпреварата и световният номер 81 е сочен за явен фаворит. Скоро 26-годишният тенисист разбира, че далеч не му предстои протоколен двубой и срещу него не стои обикновено дете, а истински спортен вундеркинд. Южноамериканецът се опитва да контролира темпото на игра, използвайки по-голямата си физическа мощ, само че тийнейджърът се движи с невиждана скорост и връща всяка една топка с максимална дълбочина. Делгадо пък е принуден постепенно да отстъпва все по-назад от основната линия, докато изведнъж ролите напълно не се разменят и Надал поема пълен контрол над срещата, като в крайна сметка я печели с 6:4 6:4, постигайки цели пет пробива в съперниковото подаване.

Впоследствие парагваецът признава, че се е зарадвал, щом е видял схемата, защото се е намирал в серия от ранни поражения и е сметнал, че ще възвърне самочувствието си с лесен успех над 15-годишно хлапе:

"Мислех, че жребият е перфектен. Отпаднах рано на няколко турнира и имах голяма нужда от някоя победа. Тогава видях, че ми предстои да играя срещу едно дете, което няма абсолютно никакъв опит и бях наистина щастлив. Поначало няма как толкова младо момче да ми създаде какъвто и да било проблем на корта, само че тук говорехме за нещо специално. Подценяването бързо беше заменено с възхищение от моя страна, тъй като неговите удари бяха по-изчистени от на мнозина топ състезатели" - признава Делгадо.

Приказката на Матадора завършва още в следващия кръг, ала Рафа вече се е заявил пред тенис обществеността и печели цели 60 от общо 70 мача на по-малките турнири, докато не се завръща обратно в ATP Tура през следващата година за Мастърса в Монте Карло. Оттам насетне младокът се изкачва единствено нагоре и скоро намира място сред топ 50 на света, а останалото е една много успешна и добре позната на нас история.

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Поглед в миналото или как 15-годишният Рафаел Надал изуми тенис обществеността Калоян Соколов
Теми:  
atp | истории и анализи | поглед в миналото | рамон делгадо | рафаел надал

Коментари





Следвайте ни в Facebook