Сампрас за успехите на Голямата тройка: Смятам, че съм изиграл ключова роля

от в 10:30 на 16.08.2020
Катерина Георгиева

Пийт Сампрас със сигурност ще остане като една от иконите в света на тениса. Той постави множество рекорди в блестящата си кариера, като спечели общо 64 титли на сингъл, включително 14 Големи шлема – най-доброто постижение при мъжете, преди да бъде надминато от Роджър Федерер. Въпреки това американецът сподели в своята биография, която предстои да излезе на пазара през септември, че не смята забележителния брой победи на Шлемовете за най-грандиозния си успех.


В новата книга, озаглавена „Пийт Сампрас: Величието преразгледано“, Стив Флинк твърди, че крайната отдаденост на Сампрас към спорта произтича от желанието му да бъде един от най-великите и да счупи рекорда на Рой Емерсън от 12 Мейджър титли.

„Когато се доближих до резултата на Емерсън и бях триумфирал на Шлемовете 9 или 10 пъти, това се превърна в често обсъждана тема в пресата – каза той пред Флинк. – Исках да поставя нов рекорд за най-голям брой титли и говорих за това пред медиите. За мен беше от голямо значение да имам шанс да приключа кариерата си с най-много Шлемове.”

сампрас

В момента Роджър Федерер (20), Рафаел Надал (19) и Новак Джокович (17) са надминали Пистъл Пийт по този показател. Въпреки че Сампрас бе разбрал, че Федерер по всяка вероятност ще  счупи тогавашния му рекорд, той никога не си е представял, че и другите двама ще последват примера му.

На въпроса дали смята, че е допринесъл за начина, по който Голямата тройка се отнася към Мейджър надпреварите, той отговори: „Мисля, че съм част от това. Гледах на някои неща като черно-бели и това със сигурност бе такова. Определях годината си по това, което съм направил на Шлемовете. Ако спечеля осем турнира и никой от тях не беше Мейджър, това щеше да е добър сезон, но не и отличен. Бях откровен и честен по въпроса, успеваемостта ми се измерваше на Сламовете. Играта не е свързана само с числа, но този показател ми беше от изключителна важност.“

Federer Nadal Djokovic Sampras - Sport360

Пийт е радостен, че следващото поколение звезди е осъзнало ключовата роля на Шлемовете. Членовете на Голямата тройка придобиха позицията си благодарение на доминантността си на този вид надпревари, като от 2003 г. те сумарно си поделят 56 от 67-те титли.

Макар да не успя да остане лидер по този показател, Сампрас положително ще бъде запомнен като един от най-забележителните спортисти в историята.

Американецът разкри, че най-голяма гордост изпитва от друго свое постижение, ненадминато и до днес – завършването на шест поредни сезона като №1 в световната ранглиста.

„Копнеех да съм водач в класирането шест поредни години наистина силно. По начина, по който го виждах, имах само този един шанс да го осъществя през 1998 г. и бях обсебен. Това беше единствената ми възможност да счупя един от най-трудните рекорди за всички времена, човек наистина трябва да положи грандиозни усилия да се задържи на първата позиция и да го запази толкова продължително“ – завърши той.

Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Сампрас за успехите на Голямата тройка: Смятам, че съм изиграл ключова роля Катерина Георгиева

Коментари





Следвайте ни в Facebook