Шампионски обрат класира световната №1 при дамите към четвърти пореден финал!

от в 20:27 на 23.04.2022
Диана Андреева

Ига Швьонтек е най-доминиращата състезателка в дамския тенис през последните месеци и напълно заслужено след неочакваното оттегляне на Ашли Барти оглави световната ранглиста. От началото на сезон 2022 полякинята има баланс от 31 победи и едва 3 загуби, а през утрешния ден предстои тя да излезе в търсене на четвърта поредна титла и единствено Арина Сабаленка я дели от това да се превърне в новата шампионка на турнира в Щутгарт.

Швьонтек се намираше в серия от 28 поредно спечелени сета, която обаче днес бе неочаквано прекъсната от класираната под номер 31 в подреждането Людмила Самсонова. През днешния ден Самсонова бе на път да се поздрави с най-престижната победа в своята кариера, след като притисна до ръба Швьонтек, но фаворитката в срещата намери решение на създалата се ситуация и успя да се поздрави с крайния успех, настъпил при резултат 6:7(4) 6:4 7:5 и повече от три астрономически часа игра.

Срещата стартира ударно за фаворитката Швьонтек, която излезе напред в резултата с пробив в своя полза още от самото начало. Световната номер едно продължи да доминира и в последвалите геймове, за да може съвсем скоро да поведе с 4:1. Изведнъж обаче полякинята изпусна контрола над събитията на корта и не след дълго сетът пое в напълно различна посока, а едва ли някой очакваше какво тепърва предстоеше да се случи.

Самсонова започна все по-често да атакува мрежата, а новият й подход се отрази и на резултата, като 31-вата в света успя не само да възвърне паритета, ами дори да вкара сета в решаващ дълъг гейм. Там подемът на аутсайдерката продължи в пълна сила и тя нито за момент не се разконцетрира, за да може след 7:4 да сложи точка на първия сет в своя полза.

Кризата в представянето на Швьонтек се задълбочаваше с пълна сила. Видимо разочарована от развоя на миналия сет, световната номер едно намали сериозно скоростта на ударите си, което позволяваше на Самсонова далеч по-често да атакува. Единственото останало оръжие в играта на Ига бе началният й удар, който й помогна да се предпази от пробиви в хода на частта и запази шансовете й за успех в мача.

Изведнъж обаче ролите на корта отново се размениха и серия от необясними неточности се изсипа от ракетата на непоставената състезателка, която допусна да бъде пробита за 4:5 и връщане назад за нея нямаше. Само след минути Швьонтек затвори поредния си безупречен сервис гейм, който подсигури триумфа й във втората част и равенство в общия резултат.

Играта на Швьонтек далеч не оправдаваше очакванията и в третия сет. Неточностите от нейната ракета продължиха да се трупат неспирно, докато ретурът й също не бе на нужното ниво, но умората все повече вземаше връх в представянето на считаната за аутсайдерка състезателка и тя също не впечатляваше. След като си размениха по два пробива до 3:3, силите на корта се изравниха. Двете приеха дефанзивна позиция, а това, че не поемаха рискове, позволи на паритета в резултата да не се нарушава в последвалите минути.

Швьонтек обаче, подобно на миналата част, отново вдигна оборотите в най-подходящия момент. Полякинята изигра един блестящ гейм, в който съумя да демонстрира всички удари от репертоара си, за да отмъкне противноковото подаване за решаващ трети път, който подсигури крайната й победа със 7:5 и място във финалния двубой на турнира в Щутгарт.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Шампионски обрат класира световната №1 при дамите към четвърти пореден финал! Диана Андреева
Теми:  
wta | ига швьонтек | людмила самсонова | тенис турнир в щутгарт

Коментари





Следвайте ни в Facebook