Синер беше сериозно тестван от неостаряващия Гаске, но не допусна изненада в Хале

от в 14:53 на 20.06.2023
Мартин Петков

Яник Синер е поредният от топ фаворитите за титлата на АТР 500 турнира в Хале, който постави началото на участието си с победа, присъединявайки се във втория кръг към Даниил Медведев и Стефанос Циципас. Италианецът загърби неочакваното си поражение в Хертогенбош от Емил Руусувори преди седмица и през днешния ден му се наложи да ни предложи до голяма степен най-доброто, на което е способен, за да подчини ветерана Ришар Гаске след 2 часа и 30 минути на корта - 6:3 5:7 6:2. По този начин световният номер 9 намери своето място на осминафиналната фаза в германския град и му предстои да срещне сънародника си Лоренцо Сонего.

Двубоят стартира с нулеви колебания от страна на Синер, който видимо беше решен да е тенисистът, задаващ темпото в разиграванията, като беше крайно агресивен в своите атаки и често не оставяше нужното време за реакция на французина, доминирайки го от своя форхенд, при което пробивът в актива му не закъсня. Същевременно началният удар на четвъртия поставен функционираше повече от добре и той преминаваше собствените си геймове без особени перипетии, като това му позволи да се концентрира върху представянето си на ретур, където остана все така солиден в атакуващ план и беше близо до това да отмъкне отново сервиса на съперника си, но макар и да не съумя да го стори, то досегашната му преднина в резултата се оказа достатъчна, за да запише откриващия сет на сметката си.

 В началото на втората част южнотиролецът бе напът да се сдобие с ранен пробив в аванс, ала световният номер 49 не трепна под напрежение, като започна все по-често да слага край в разиграванията собственоръчно, търсейки печеливш удар, и отрази три брейкболи. Впоследствие самият Гаске на свой ред достигна до дебютната си възможност за пробив в хода на срещата, но именно тогава сбърка лековато, като пресили отиграването си и го изпрати в аут, с което двамата преодоляха драматичната ситуация в собствените подавания и макар двубоят да стана изключително равностоен, то сервиращите властваха. Това статукво беше нарушено от четвъртия поставен в схемата, който в деветия гейм си осигури два скрити мачбола, но световният номер 49 отново запази необходимото хладнокръвие, за да удържи подаването си, като оттам насетне взе нещата в свои ръце и разгърна пълния си потенциал за игра на тревни кортове, като своеобразно рисуваше по корта чрез своя бекхенд и реализира пробив на нула в последния възможен момент, за да изравни резултата в отделните сетове.

С настъпването на решителната трета част французинът видимо вече не съумяваше да предостави същата острота в ударите си, което позволи на Синер изцяло да придобие инициативата и уинърите в неговия актив започнаха да се увеличават неспирно, като той проби. Броени минути по-късно световният номер 9 пропиля златна възможност да дублира преднината си, след като не се възползва от това, че поведе с 0:40 при начален удар на противника и Гаске беше напът светкавично да го накаже, достигайки два брейкбола. Изправен до стената във фундаменталния момент на срещата, италианецът не се поддаде на напрежението и оцеля, като оттам насетне използва придобития импулс в представянето си и осъществи втори пробив, за да сложи точка на спора.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Синер беше сериозно тестван от неостаряващия Гаске, но не допусна изненада в Хале Мартин Петков
Теми:  
atp | ришар гаске | хале | яник синер

Коментари





Следвайте ни в Facebook