След над 3 часа битка: Лазаров сломи Кукушкин и е на дебютен Чаланджър 1/2-финал!

от в 22:26 на 02.09.2022
Калоян Соколов

Александър Лазаров вероятно прави най-силната си седмица от началото на професионалната си кариера, постигайки цели четири поредни победи на Чаланджъра на твърди кортове в академията на Рафаел Надал. Алекс стартира участието си от квалификациите в Майорка и си проправи път към четвъртфиналите, след като надви играчи от ранга на младата сръбска надежда Хамад Медиедович, както и поставения под номер три - Александър Вукич. Днес пък четвъртата ни ракета го очакваше още по-сериозно предизвикателство, защото трябваше да премери сили с Михаил Кукушкин, чиито постоянни изяви го държаха години наред в топ 50 на подреждането на ATP и му позволиха да запише класиране за осминафиналите на Уимбълдън през 2019-та година.

Въпросните обстоятелства по никакъв начин не повлияха на националния ни състезател, който категорично имаше игрово предимство в огромна част от сблъсъка и в крайна сметка надделя в над 3-часова битка, за да се класира за дебютния си 1/2-финал на ниво Чаланджър в своята кариера - 6:7(3) 6:4 7:6(3). Във фазата на финалната четворка пък за нашия сънародник предстои още едно много тежко изпитание, имайки предвид задаващата се битка с талантливия италианец Лука Нарди, чийто скалп беше взет от Димитър Кузманов в пресявките на US Open.

Срещата не започна по най-добрия начин за Лазаров, който беше въвличан постоянно в изтощителни разигравания от ветерана, а казахстанецът беше безгрешен в тях и логично взе аванс от 2:0 гейма. Постепенно родният ни представител стабилизира изявите си от дъното на корта и често дори надиграваше своя опонент в дългите размени, което му позволи да реализира светкавичен рибрейк. Серията от пробиви продължи с пълна сила, но софиянецът най-после намери сервиса си и за пръв път имаше преднина в резултата, повеждайки с 4:3. Именно квалификантът показваше по-високо равнище и непрекъснато подлагаше под напрежение бившия номер 39 в подаванията му. Кукушкин обаче разчиташе на огромния си опит и съумя да отрази цели седем сетбола, след което беше почти безгрешен в последвалия тайбрек и поведе в сетовете.

Вторият сет отново ни предложи цели четири брейка в откриващите шест гейма, като и в двата случая Лазаров се откъсваше напред, ала имаше проблеми със запазването на своето постоянство и допускаше да бъде застигнат. Това позволи на фаворита да обърне нещата до 4:3 в своя полза, само че изведнъж нашият сънародник значително изостри темпото и получи възможност да сервира за паритет в отделните части. Последваха три бързи комбинации от ракетата на нашето момче, които бяха последвани от ас, и победителят щеше да бъде определен в решителен сет.

Той започна с известно забавяне, което беше породено от взет медицински таймаут от страна на казахстанеца. Изглежда, този прийом на 34-годишния тенисист беше по-скоро тактически и можехме отново да го видим как връща всяка една топка в корта. Двамата играчи повишиха значително ефективността си на начален удар и шансовете пред посрещачите отсъстваха напълно до 5:5. Тогава родният ни представител си осигури три последователни точки за пробив, но те бяха до една отразени с отлични излизания към мрежата на ветерана и дойде ред на нов тайбрек, където Алекс превъзхождаше съперника си по всеки един показател и се поздрави с вероятно една от най-големите си победи някога.

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
След над 3 часа битка: Лазаров сломи Кукушкин и е на дебютен Чаланджър 1/2-финал! Калоян Соколов
Теми:  
us open 2022 | александър лазаров | майорка | михаил кукушкин | Обзори | Чаланджър

Коментари





Следвайте ни в Facebook