Страхотните изяви на Руне не спират: Подгласникът от Sofia Open е на втори пореден финал!

от в 18:46 на 22.10.2022
Мартин Петков

19-годишният Холгер Руне категорично е един от най-проспериращите състезатели в Тура през този сезон и единствено големите успехи на неговия връстник Карлос Алкарас засенчиха името на датчанина от светлините на прожекторите . Световният номер 27 впечатли с изявите си по време на Sofia Open, когато детронира Яник Синер и остана с приза за второ място, а по всичко личи през тази седмица на надпреварата в Стокхолм, че тийнейджърът е устремен към първа АТР титла на твърди кортове и той осъществи страхотен обрат над Алекс де Минор в полуфиналите след оспорвана битка, продължила 2 часа и 49 минути - 4:6 7:6(1) 7:5. С успеха си 19-годишният скандинавец ще играе на втори пореден финал в Тура, като ще спори за титлата с един измежду шампиона от 2018-а Стефанос Циципас и непредсказуемия Емил Руусувори.

В началните минути от двубоя с неочакван превес разполагаха посрещачите, като двамата полуфиналисти си размениха по един пробив, а тийнейджърът имаше предпоставки за още един такъв, но до нещо повече не се стигна. Темпото на игра беше високо и продължителните разигравания не намираха голямо приложение на корта, докато ние ставахме свидетели на отлични отигравания в завършващата фаза на атаките. Постепенно сервиращите се установиха в лидерската позиция и логичният изход изглеждаше тайбрек, ала липса в ефективността на сервиса на датчанина и същевременно безупречност във всеки един аспект от Де Минор означаваха пробив, с който и откриващият сет, на сметката на световния номер 23.

Стартът на втората част имаше аналогичен развой на събитията от по-рано, след като ни предостави четири пробива в първите шест гейма, преди паритетът да възцари. Тийнейджърът неколкократно опитваше да поеме инициативата, като подхождаше с огромна доза агресия при начален удар на австралиеца, ала силите му донесоха единствено три брейкбола, които не доведоха до нищо съществено и тайбрек трябваше да определи победителя в сета. Дългият гейм протече изцяло под контрола на Руне, който във всеки удобен момент търсеше атаката и стилът му се увенча с успех, изпращайки срещата в заключителната ѝ фаза.

Датчанинът кипеше от енергия и емоции в началото на решителната част, като воден от огромната си мотивация и безгрешност в завършващите удари, поведе с 3:0. Скандинавецът обаче не се справи с трудната задача да запази равнището си все така високо, докато за играч от ранга на Де Минор се оказа лесна "плячка" да възстанови позицията си на корта и скоро равенство освети таблото - сет на сет и 4:4. В заключителните минути двамата представители на следващото поколение взеха решение да се фокусират върху собствените си подавания, ала точно тогава в последния възможен момент от двубоя началният удар изигра лоша шега на световния номер 23 и той се сгромоляса, докато тийнейджърът триумфира и си резервира място в мача за титлата.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Страхотните изяви на Руне не спират: Подгласникът от Sofia Open е на втори пореден финал! Мартин Петков
Теми:  
atp | алекс де минор | стокхолм | холгер руне

Коментари





Следвайте ни в Facebook