"Третираха ме като човек трета ръка": Кошмарът, изживян от руска тенисистка на летището

от в 19:06 на 25.04.2023
Мирела Николова

Последиците от войната в Украйна не подминаха и тениса, като руските представители продължават да срещат негативно отношение заради своя произход. Последната потърпевша от това е бившата №71 в света Виталия Дяченко, която през вчерашния ден не е била допусната да се качи на самолет и е преживяла своеобразен кошмар на летището.

Рускинята, която понастоящем заема 250-а позиция в световната ранглиста, е трябвало да пътува до Франция за участие в турнир, но едва на летището разбрала, че политиката на авиокомпанията не разрешава руски граждани да се възползват от услугите ѝ. 

"Днес от авиокомпания Lott ми бе отказано да летя за турнир в Корсика по маршрут Кайро - Варшава - Ница, защото притежавам руски паспорт. Разполагах с всички необходими документи, издадени от WTA и ITF, но в днешно време това не изглежда да има значение.

Освен това представих писма за подкрепа от баща ми, който първоначално е роден в Украйна и в момента работи за ООН. Там се посочва, че съм негова дъщеря (политиката на авиокомпанията позволява членове на семейството на хора, които имат дипломатически паспорт, да летят), но изведнъж авиокомпанията решава, че нищо от това няма значение заради страната, в която си се родил.

В резултат на това останах 18 часа на летището в Кайро, спах на пейки, без храна и не ми беше позволено да напусна летището! Бях третирана като човек трета ръка, похарчих няколко хиляди евро, а сега няма начин да стигна до турнира заради произхода си. В крайна сметка единственият вариант е да се върна у дома и да пропусна още една надпревара поради ситуацията. 

Като професионален спортист, който играе без флаг и не представлява никоя държава, а просто се опитва да продължи живота си и да преследва кариера в спорт, който е обичал през целия си живот, искам да отправя въпрос дали това отношение е справедливо към хората, които нямаме никаква вина за създадената нещастна ситуация?", завършва разказа си Дяченко.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
"Третираха ме като човек трета ръка": Кошмарът, изживян от руска тенисистка на летището Мирела Николова
Теми:  
wta | виталия дяченко | любопитно

Коментари





Следвайте ни в Facebook